I dag kan man vara provanställd max sex månader innan anställningen går över i en tillsvidareanställning. Under den tiden kan arbetsgivaren utan att ange skäl säga upp den anställde när som helst, med två veckors uppsägningstid.

Nu vill Moderaterna verka för att tiden som man kan vara provanställd förlängs från sex månader till ett år. Det beslutade partiet under fredagen på partistämman i Norrköping. Moderaterna menar att det ökar chansen för att arbetsgivare vågar anställa unga.
– Du måste få in din första fot på arbetsmarknaden för att sedan kunna få stadigt fäste, alltså en fast anställning, säger Moderaternas gruppledare Anna Kinberg-Batra till Aftonbladet.

Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är upprörd över beslutet och säger till Aftonbladet att en förlängd provanställningstid skulle göra det ännu svårare för unga att etablera sig på arbetsmarknaden – i dag är etableringstiden nästan 30 år.
– Någon gång måste man få bli vuxen och ta eget ansvar. I dag är det för enkelt för arbetsgivare att välja och vraka bland ungdomar. Problemet är att det finns så många unga arbetslösa vilket gör att man hela tiden kan byta ut dem och ta in någon annan. Dagens beslut är ett stort steg i fel riktning och ett slag i ansiktet på Sveriges ungdomar, säger Karl-Petter Thorwaldsson till tidningen.