Kavajköpet blev känt när kommunfullmäktige i Växjö hade frågestund i veckan. Chefen för gymnasieförvaltningen, Johan Harrysson, förklarar att köpet av representationskavajerna handlar om ”att det ska se trevligt ut och att man ska synas när man kommer ett par stycken”, enligt Smålandsposten. Flera ledande kommunpolitiker har kritiserat inköpet.  

Sektionen i Växjö har krävt arbetskläder till förskolepersonalen i 13 års tid. De har lobbat för politiker och för personal vid förvaltningarna men har alltid fått höra att det inte har gått att köpa in arbetskläder.
   – I Ljungby har man lyckats. Vi har tittat på hur de har gjort och tänkt att kan lillebror så kan väl vi.

För en månad sedan fick Kommunal reda på att Växjö kommun kommer att få tillbaka många miljoner kronor från AFA-försäkringarna. Då skrev de ett brev ihop med Lärarförbundet och krävde att få del av pengarna.
   – Det är ju våra pengar som ska gå tillbaka till medlemmarna. Det brevet skickade vi för en månad sedan men vi har inte hört nått. Men nu när den här kavajhistorien har blivit känd har vi fått bra draghjälp.

Tillsammans med Lärarförbundet har sektionen skrivit en insändare till Smålandsposten.
   – Den har rubriken ”Tack för hjälpen!”. Vi skriver att vi förstår att det inte dröjer länge förrän vi får våra arbetskläder. Vi hoppas att de tar in den. Det här har varit en stor fråga för oss och det känns jättebra att vi har fått politiker med oss.

Ordföranden för gymnasienämnden i Växjö, Rene Jaramillo (KD) skojade först om uppståndelsen kring kavajerna på twitter men har efter det skrivit ett förslag till kommunledningen om att regelverket kring representationen bör ses över, skriver Smålandsposten.   

Ordföranden i skol- och barnomsorgsnämnden, Stefan Bergström (FP), säger till KA att frågan om arbetskläder till förskolepersonal inte har diskuterats sedan han blev nämndordförande vid årsskiftet:
   – Frågan har inte varit uppe och jag har inte fått signaler från förvaltningen om krav på arbetskläder.

Han har heller inte hört talas om det brev som Kommunal och Lärarförbundet skickat till förvaltningen för en månad sedan:
   – Det känner jag inte till. Men jag vet ju att frågan kommer att bli aktuell i och med den här kavajhistorien.

Men har du någon åsikt om arbetskläder till förskolepersonalen?
   – Nej det har jag inte, utan det här får vi ta ställning till framöver.