Barbro Moberg.

Och det ser bra ut, när detta skrivs leder Kommunal rankinglistan över flest inregistrerade fairtrademärkta fikor i morgon, över 80 000.
Fairtrade Challenge kommer att pågå över hela landet.
   – Målet är att vi besöker så många arbetsplatser som möjligt och pratar med medlemmarna om varför vi tycker att det här är viktigt.

Det handlar alltså inte bara om att fika, utan också om arbetsplatsbesök med information om Fairtrade, en organisation som certifierar odlare som har rättvisa villkor.

Varför är det här en facklig fråga?
   – Kommunal som organisation jobbar för att våra medlemmar ska ha schysta villkor och ha kollektivavtal. Vi jobbar för att de lantarbetare som finns i Sverige ska ha kollektivavtal och då borde det rimligtvis vara så att vi tycker att lantarbetare i andra länder också ska ha schysta villkor. Nu har de inte kollektivavtal, i stället har man den här fairtradecertifieringen som gör att vi vet att de har schysta villkor.

Hur gör man om man som vanlig kommunalare vill delta?
– Man kanske är på en arbetsplats där det här genomförs. Vill man själv ordna fika på sin arbetsplats går det alldeles utmärkt. Då ser man till att man har någon fairtrademärkt produkt, som banan, choklad eller kaffe som man bjuder på. Och sedan registrerar man sin fika på Fairtrades hemsida.
När tävlingen avgjordes i fjol kom Kommunal tvåa i landet, Coop vann.