Daisy Onubogu.

Omkring 350 ”vanliga” medborgare från Ystad till Haparanda hade hörsammat inbjudan att delta i denna dialog i Stockholms stadshus som ordnades av EU-kommissonen.
   Detta var den 33 medborgardialogen i något av EU:s medlemsländer. Syftet är att ge alla en chans att säga sin röst om EU och unionens framtid inför EU–parlamentsvalet i maj nästa år.

Viviane Reding, socialdemokratiske EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson och EU-ministern Birgitta Ohlsson lyssnade och kommenterade frågorna i Stockholms stadshus.

Daisy Onubogu, 19 år, kommer från Irland. Hon deltar i ERASMUS, EU:s utbytesprojekt för studenter, och pluggar under ett år juridik vid Stockholms universitet. Hon har arbetslösa vänner i Dublin som har tvingats flytta hem till sina föräldrar igen för att de inte klarar sig på den låga arbetslöshetsersättningen som betalas ut.
   – För att få denna ersättning måste de delta i praktikprogram där de arbetar heltid utan lön. Arbetsgivaren får gratis arbetskraft och sparkar ut praktikanten efter sex månader för att ta emot en ny praktikant. Det är närmast slavliknande villkor tycker jag, berättar hon.

Daisy Onubogu frågade Viviane Reding vad EU kan göra för att förhindra att ungdomar utnyttjas. Reding kommenterade samtidigt frågan om social dumping inom EU till följd av att fackliga organisationer inte ges möjlighet att fullt ut förhandla fritt och sluta kollektivavtal med schyssta villkor för alla, även utländsk arbetskraft.
   – EU har regler som förbjuder slavliknande arbetsvillkor. Medlemsländerna måste se till att dessa regler följs, svarade hon.

Viviane Reding tillade att idén till EU:s ungdomsgaranti för att ge ungdomar arbete eller utbildning inom 90 dagar har lånats från Sverige. Hon tror att den blir ett viktigt verktyg för att bekämpa undgomsarbetslösheten som i några länder är över 50 procent. Men enligt henne är det viktigaste att få fler arbetslösa att söka arbete i andra EU-länder.

Birgitta Ohlsson höll med om detta.
   – Vi behöver en ny flyttlasspolitik. Det måste för en norrlänning vara lika naturligt att söka arbete hemma i Piteå som i Prag, sa hon.

Olle Ludvigsson instämde men framhöll att fackliga och sociala rättigheter måste stärkas i EU.

Daisy Onubogu var inte helt nöjd med svaren.
   – Jag tycker att det är bra med ungdomsgaranti och möjlighet att arbeta och studera utomlands. Men reglerna borde skärpas så att inte ungdomar och andra utnyttjas på de sätt som sker i dag, säger hon.

Majoriteten av deltagarna vid medborgardialogen, där de flesta var ungdomar, tror på EU:s framtid och vill se mer ett närmare politiskt samarbete inom unionen. En majoritet vill också att kommissionens ordförande väljs direkt av folket i medlemsländerna.

Viviane Reding fick en stor applåd när hon kritiserade hur romer och flyktingar behandlas i medlemsländerna.
   – Stänger vi dörren för dem vart har då de värden som EU grundades på tagit vägen, undrade hon.