Nyheter

Så kan lönegapet minskas

2013-10-11
Ska kvinnor byta kön för att få högre lön? Det var temat för en facklig konferens på fredagen. Dragplåstret var den engelska professorn Jill Rubery.
— Högre löner i offentlig sektor och utbyggd barnomsorg är bland det viktigaste för högre kvinnolöner, var en av Ruberys poänger.
Läs mer

Medlarbud för turism och fritid

2013-10-11
Kommunal har fått ett medlarbud i förhandlingarna om ett nytt avtal för medlemmar som jobbar med turism och fritids på KFS avtalsområde.
Läs mer

Lägsta pris avgör städupphandling

2013-10-11
Nästan alla offentliga upphandlingar av städtjänster fokuserar på lägsta pris. Det kan få konsekvenser som dålig hygien och arbetsmiljö, skriver arbetsgivarorganisationen Almega Serviceentreprenörerna i en ny branschrapport.
Läs mer

Kommunen tar över krisboende

2013-10-10
Kommunen kommer att ta över driften av Attendos demensboende Engelströmska huset i Örebro redan den första december, och inte under sommaren 2014 som det var tänkt, enligt Nerikes Allehanda.
— Det är jättebra. Det var det här många av våra medlemmar ville, säger Britt-Marie Balaj, sektionsordförande för Kommunal Vård och Omsorg i Örebro.
Läs mer

Liv & Hälsa

Bättre hälsa med sund mat

2013-10-10
Med små förändringar av kosten kan man minska risken för flera sjukdomar — och få bättre minne på köpet. Soja, hela kärnor av korn, blåbär, kanel och fet fisk är några inslag i en sund dagsmeny som testats av forskare i Lund.
Läs mer

Korn får tarmfloran att blomstra

2013-10-10
Du har över ett kilo bakterier i tjocktarmen.
Och de ligger inte bara där, de jobbar för fullt. När bakterierna är friska och aktiva mår du själv bättre — och du kan göra en hel del för att hjälpa dina bakterier att må bra.
Läs mer

Kultur

Liv Strömquist får EWK-priset

2013-10-11
Serietecknaren Liv Strömquist från Malmö tilldelas årets EWK-pris.
— Jag hade faktiskt ingen relation till EWK sedan tidigare, men jag kände till priset och många som jag tycker om har fått det. Så det känns kul att också få det, säger hon till Kommunalarbetaren.
Läs mer

”Folk i vården har alldeles för låga löner”

2013-10-11
Lukas Moodysson ville göra en film som var rolig att spela in. Resultatet blev Vi är bäst!, en berättelse om 80-talets Sverige, punken och att vara 13 år och stolt över att stå utanför.
— Om det är något jag vill att folk ska ta med sig, så är det att det finns en kraft i att folk inte gillar det man gör men man är stolt ändå.
Läs mer

Filmrecension

Vi är bäst!

2013-10-11
Svenskt drama i regi av Lukas Moodysson med bland andra Mira Barkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne.
Läs mer