– Jag har alltid sneglat på fastekurer, alltid velat prova. Men det har inte varit rätt läge, jag har haft fullt upp.
   Dessutom är hon misstänksam mot helfasta, hon har hört att kroppen ställer in sig på svält och så går man upp i vikt efteråt. Med 5:2 hamnar man aldrig i svältläget, fick hon höra.
   – Jag bestämde mig en kväll och satte i gång dagen efter, säger Mia Carlström.

På fastedagarna äter hon en sund müsli till frukost. Till lunch och middag kan det bli en färdig soppa med extra broccoli i. Dessutom har hon unnat sig några frukter, eftersom hon är så fysiskt aktiv.
   – Sen kommer den lilla krisen på kvällen till teven. Då blir det gurkfrosseri, skrattar Mia.

En svårighet är att planera in fastedagarna. Oregelbundna arbetstider ställer till det, och så vill hon inte fasta på träningsdagar. Även hungern kan vara jobbig, men hon övar på att bara lugnt vänta på att den går över.
Annars har hon mest positiva upplevelser.
   – Jag blev överraskad av att jag blev så pigg, säger Mia.

Mia Carlström känner sig mindre morgonseg, och promenerar utan minsta motstånd när hon annars skulle ha tagit bilen.
   – Jag har varit piggare även på matdagarna, också mentalt.
   Hon är noga med vad hon säger till sina barn om deltidsfastan.
   – Jag visar barnen att jag äter, men jag äter sunt. Och jag säger inte ”gud jag är så tjock”, bara att jag vill bli av med några extrakilon, säger Mia Carlström.

ID. Mia Carlström

Ålder: 43 år. Familj: Två barn, 12 och 17 år. Bor: Karlstad. Yrke: Utbildad fritidsledare. Jobbar med utveckling av psykiatrifrågor. Föreläser om adhd. Jobbar extra som personlig assistent.

Farligt att äta regelbundet?

Personer som hoppar över frukosten har 27 procents hög-re risk att drabbas av hjärtsjukdom, enligt en amerikansk studie som publicerades i somras.
   Enligt studien fick man högre blodtryck och sämre blodvärden av att inte bryta nattfastan med en frukost. Det är alltså resultat som går tvärt-emot de studier som gjorts av deltidsfasta.
   Det finns även andra studier som visar att det är bra för hjärtat att äta regelbundet, och dåligt för hjärtat att hoppa över måltider. Men dessa studier är gjorda på personer som hoppar över måltider av olika anledningar, som tidsbrist, glömska och dålig aptit. Det handlar alltså inte specifikt om personer som står över måltider som ett led i en kontrollerad diet.