Flera undersökningar visar att personer som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av sjukdomar som cancer och hjärt- kärlsjukdom.

Forskarna vet också en del om vilka ämnen i maten som minskar risken. Det är bland annat fettsyror, mineraler och vitaminer. En del kallas antioxidanter och bidrar till kroppens försvar mot cellskador.
Många kosttillskott innehåller dessa ämnen i koncentrerad form. Tyvärr har det visat sig att ämnena inte alls ger lika bra skydd när man får dem i sig i pillerform. Varför vet man inte riktigt – det kan bero på att maten innehåller en massa andra ämnen som är nödvändiga, men som man inte vet så mycket om än.
   Dessutom kan kosttillskott vara skadliga, av flera skäl:

• Många näringsämnen är nyttiga i lagom dos, men skadliga i för hög dos. Med kosttillskott är det lätt att få i sig för mycket.

• Det kan finnas farliga ämnen i kosttillskott. Giftiga och beroendeframkallande ämnen kan ingå, och det står inte alltid på förpackningen.

Vissa grupper anses ändå behöva kosttillskott. Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:
• Barn under 2 år (D-vitamin).
• Kvinnor som kan tänkas bli gravida (folsyra).
• Äldre som sällan är ute (D-vitamin).
• Veganer (Vitamin B12 och D-vitamin).

Så här gör du!

Om du är frisk: Ät grönsaker, frukt, bär och nötter, fisk och fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor. Då får du i dig den näring du behöver. Om du ändå vill ta kosttillskott kan du ta vanliga multivitaminer – de innehåller inte så höga doser att de är skadliga.
Om du är sjuk: Rådgör med en läkare, särskilt om du tar något läkemedel.

Kosttillskott/läkemedel?

Kosttillskott är olika näringsämnen i koncentrerad form – till exempel vitaminer, mineraler, fettsyror och växtextrakt. De räknas som livsmedel och behöver inte godkännas för att få säljas.
   Det får inte stå att ett kosttillskott har någon medicinsk effekt. I så fall måste det klassas som läkemedel och godkännas av Läkemedelsverket.