Depression, ledgångsreumatism, psoriasis, cancer, demens och astma är sjukdomar som har samband med inflammation i kroppen. Dessutom hela det så kallade metabola syndromet, med bland annat fetma, dia-betes 2 och hjärt- kärlsjukdom.

Den inflammation som ger skador
är låggradig och pågår under lång tid. Man kan känna sig trött, nedstämd och få ont i kroppen – men det är inte säkert att man känner något alls.
   Det är mycket som påverkar inflammation, som gener, miljö och infektioner. Det vi lättast kan påverka själva är livsstilen, genom att till exempel äta bra och motionera.
   Mat som bidrar till att dämpa inflammation beskriver vi på sid 26-30. Dessutom är det en god idé att äta mindre socker

Högst tio procent av energin ska komma från socker, enligt rekommendationer – och den siffran kommer troligen att sänkas i kommande kostråd från Världshälsoorganisationen WHO.
Socker innehåller ingen nödvändig näring, bara energi som man hellre kan få i sig genom andra kolhydrater – som fullkornsbröd och grönsaker. Däremot kan socker göra en hel del skada i kroppen.

De nuvarande råden betyder att
kvinnor ska få i sig högst 50 gram socker per dag, män högst 65 gram. Eftersom socker finns även i vanlig mat, som frukt, bröd och rotfrukter, så finns det knappt något utrymme alls för sockerbomber som läsk och godis till vardags.