När Prick och Fläck går på cirkus händer det mest spännande efter cirkusen – när de själva provar på att utföra konsterna. Det är deras värld som står i centrum och såväl böckerna (av Lotta Geffenblad) som filmerna (av Uzi och Lotta Geffenblad) är alltid lika solidariska med de nyfikna kaninerna.

För några år sedan kom den första filmen där ett antal böcker animerats. Nu är det dags för den andra, ”Prick och Fläck på fläcken” att gå upp på biograferna.
   – De är sig lika. Prick och Fläck har alltid varit väldigt fördomsfria och ger sig in i allt med samma entusiasm, säger Uzi Geffenblad.  

I den drygt 40 minuter långa filmen får vi bland annat se Prick och Fläck baka frallor och chokladbollar, plocka svamp, de får vattkoppor och firar nyår med kompisarna och dansar disco ända tills grannen kommer och knackar på dörren.

Att kaninerna är könsobestämda är ett medvetet val sedan Lotta Geffenblad skrev den första boken om dem.
   – Det är bra att man inte kan se om de är pojke eller flicka, att det inte spelar någon roll. Samtidigt kanske det sätter i gång en diskussion om det är viktigt och varför det i så fall är viktigt. För oss är det viktigt att de är könsobestämda, säger Uzi Geffenblad.

Pricks och Fläcks livfulla optimism kontrasterar fint mot berättarrösten som tillhör Stina Ekblad. Det är nästan så att efter att man sett filmen inte kan låta bli att ha hennes röst i huvudet när man sedan läser böckerna. Och det är ingen nackdel.