Susanne Petersson, undersköterska och Fairtrade city-representantSusanne Petersson.

Varför är Kommunal huvudsponsor för Fair trade forum i Eskilstuna, som börjar i dag?
   – För att det här fackliga arbetet internationellt sett är så väldigt viktigt. Vi har en bra arbetsmiljö i Sverige och vi vill att det ska vara det för dem som producerar de varor som vi använder mycket i Sverige. Det är ingen som vill att barn ska arbeta och det är ingen som vill att folk ska bli sjuka på arbetet för att de inte har tillgång till enkla hjälpmedel eller skyddskläder.

På vilket sätt är det en fråga för era medlemmar?
   – Vi har många låginkomsttagare i vår grupp. Om man får upp ögonen för att man kan välja rätt i affären så kan man på ett enkelt sätt stödja mänskliga och fackliga rättigheter i andra länder. Det kostar mig inte så mycket och samtidigt gör jag en insats för arbetsmiljön och att den som säljer varan får en lön att leva på. För mig är Fairtrade ett sätt att komma ifrån det här att bara ge pengar i bidrag och inte veta vad som händer. Frågar man medlemmarna om barnarbete är okej så säger de nej. Då kan jag köpa Fairtrade-märkta bananer så vet jag att de inte är plockade av barn.

Kan man vara säker på det?
   – Ja, Fairtrade har ett certifieringssystem med oberoende kontroller med jämna mellanrum. Det är ett märke som säger att de här producenterna har bra arbetsvillkor. Ofta är det kooperativ som bildats av småbönder som säljer de här varorna.

Är det inte lätt att välja bort Fairtrade-produkter eftersom de ofta kostar lite mer?

   – Kostar det lite mer väljer man gärna bort det om man inte vet vad det står för. Därför är det viktigt att vi är med på det här forumet för vi vill lyfta fram Fairtrade som ett bra alternativ, man ska veta att man gör en insats genom att välja det. Den 17 oktober går också Kommunal ut stort till våra grupper genom Fairtrade challenge-fikat och förklarar vad Fairtrade rör sig om. Och Kommunal har allt mer Fairtrade-märkta produkter på förbundskontoret, avdelningar och sektioner för att vi ska leva som vi lär.

Vad händer på Fair trade forum?

   – Det pågår från halv tio till halv sex både  i dag och på lördag. Det kommer att finnas ungefär 60 föreläsningar, allt ifrån vad Fairtrade är till Hennes och Mauritz och vinproducenter. Kommunal kommer ha ett föredrag på lördag klockan ett och berätta varför Kommunal satsar på Fairtrade-märkta produkter och på så sätt bidrar till internationell solidaritet. Vi hoppas att i alla fall 100 till 200 medlemmar kommer.

Vad kostar det Kommunal att vara huvudsponsor?
   – Kommunal betalar 50 000 kronor för att vara med på forumet. Vi vill visa medlemmarna att det är viktigt att engagera sig i det här.

Fair trade forum

• Kommunerna som är så kallade Fair trade city turas om att hålla Fair trade forum.
• Forumet pågår i Eskilstuna 4-5 oktober.
• Kommunal och Vision är huvudsponsorer.
• Läs mer på www.fairtradeforum.se