Linda Holgersson, djurskötare

Mitt i rummet med vita väggar och lysrör i taket står ett svart höj- och sänkbart bord. Nålar, slangar och påsar ligger framme på den rostfria rullvagnen. Rummet är som vilket sjukhusrum som helst förutom vattenskålen på golvet och köttbulledoften. Linda Holgersson torkar av bordet och förbereder resten av rummet för en blodgivare som är på väg. Blodgivaren heter Elsa, en tvåårig rottweilertik.
   – Det är hennes femte gång som blodgivare och hon vet vad som väntar. Det är viktigt att de tycker att det är roligt och belönande att komma hit, säger Linda och ger hunden med den viftande svansen ytterligare en köttbulle.

Lindas arbetsuppgifter skiljer sig de dagar hon är på blodbanken. Då är djuren friska och glada när de kommer. Annars går Linda med en specialistläkare och har hand om cancerpatienter. Hon skurar av rummet efter rottweilern Elsa och förbereder utrustningen för nästa blodgivare.
   – Nu kommer en sprallig hanhund. Eftersom Elsa löpte lite kan det påverka nästa hunds humör. Såklart, säger Linda och skrattar medan hon ställer moppen bakom dörren.

 Linda Holgersson, djurskötareLinda Holgersson med katten Daisy som precis har lämnat blod.

 

Linda centrifugerar blodet från Elsa och delar upp röda blodkroppar från plasma. De röda blodkropparna använder hon vid till exempel trafikskador när ett djur förlorat blod. Hon poängterar hur viktigt det är att ha blod på lager, precis som för människor. I dag kommer tre hundar och en katt, den sistnämnda måste sövas då katter inte kan ligga still så länge.
   – Att söva ett djur är lika riskfyllt som med människor. Men är de friska och välmående är det ingen fara. Vi ser till att alla värden ser bra ut innan ett sådant ingrepp, säger Linda och sätter in nålen i katten Daisys framben. Blodet rinner ner i en behållare och ska undersökas.

Linda har själv tre stycken hundar och ägnar större delen av sin fritid att åka land och rike runt på utställningar. Hon säger att hundar präglar hennes liv samtidigt som hon ringer och bokar in en tid med hundägare. Det har gått tre månader sedan sist och det är dags för en ny tappning. I utbyte mot blod får djuren en påse foder, gratis vaccinationer och en årskoll. Efter samtalet går hon in till labbet och tittar till blodet som ligger i kylen. Hundarnas blodpåsar är märkta med utgångsdatum och håller bara i 42 dagar.

Linda Holgersson, djurskötareEn blodpump används i arbetet med att tappa blod. Matte finns vid hundens sida under tiden.

Linda lämnar över katten Daisy till hennes ägarinna och berättar hur dagen har varit.
   – Kontakten med djurens ägare är en stor del i arbetet. De är oftast glada och tacksamma för att vi finns, säger Linda och släcker ner i rummet.
Dagen närmar sig sitt slut och Linda skriver en journal innan hon packar ihop och åker hem. I bagageutrymmet sitter Pommac, Giggs och Rooney. Gissa om Lindas sambo gillar Manchester United.

ID. Linda Holgersson

Yrke: Djursjukskötare på Bagarmossens djursjukhus. Ålder: 35 år. Familj: Sambo och tre hundar (irländsk röd setter). Bor: Tyresö, Stockholm. Lön: 24 000 kronor. Utbildning: Naturbruksgymnasium i Gamleby.

 

Om jobbet

 

• Roligt, spännande och mångsidigt.
• Livsviktigt att det finns blod att tillgå.
• Känslosamt att arbeta med individer.

 

Bäst & sämst

 

Bäst: Ingen dag är den andra lik. Ett stimulerande yrke.
Sämst: Det jobbigaste är avlivningarna, det är medaljens baksida. Ägarna är så ledsna och man förstår och lider med dem.