Ett tiotal omsorgsassistenter har kommit till ABF:s lokaler som Kommunal lånat för tårtkalaset.  Jouravtalet ger personalen betalt för alla arbetstimmar under natten och timmarna räknas in i tjänstgöringsgraden. Samtidigt utgår ingen OB- eller övertidsersättning. Efter att avtalet kom till 1996 har socialnämnden velat ta bort det två gånger för att spara pengar. Men vid båda tillfällena kom man fram till att besparingarna inte skulle bli så stora. Malin Särmark från Kommunals Falusektion ser flera fördelar med det lokala jouravtalet:

   – Vi har fått en verksamhet där folk vill utbilda sig och stanna kvar. Med ett annat avtal hade vi jobbat ungefär 20 procent gratis.

En av de anställda, Jocke Johansson, har svårt att se det här som en seger eftersom det borde vara en självklarhet:
   – Jag är fortfarande arg. Hur kan man ens ta upp frågan igen? Vem vill jobba gratis? säger han innan han förser sig med tårta. 

De är alla överrens om att man ska få betalt under natten.
   – Det är ju ändå tid man är på jobbet, det är inte som att sova hemma. Man kan ju bli väckt för allt möjligt, inte bara för omvårdnad. Det kan vara för att åskan går eller för att någon får syn på en spindel i taket, säger Marie Hansson.

Med ett annat avtal hade hon behövt vara fler timmar på jobbet i veckan för att få ut samma lön.
   – Det är ju tveksamt om man hade orkat jobba så till man blir 65.

Någon frågar hur det är i andra kommuner och Malin Särmark berättar att det bara är i Leksand som ett liknande jouravtal finns. Nu har Kommunal i Falun skickat sitt avtal till ett 20-tal kommuner och hoppas att fler tar efter. Kommunal och Vårdföretagarna förhandlar just nu om villkoren för de som jobbar på gruppbostäder i privat regi.
   – Vi vill att de privata arbetsgivarna också ska få upp ögonen för avtalet, säger Malin Särmark.

Trots glädjen över avtalet verkar de som samlats lite trötta på att behöva kämpa för sitt avtal.
   – Nu när det är klart kanske man har fått ett grått hår och en rynka till, men det är det värt, säger Sandra Sundström.

Olika villkor för sovande jour

I Falun får personalen full lön för alla timmar de har sovande jour. Alla timmar räknas in i tjänstgöringsgraden, men ingen OB- och övertidsersättning utgår.  

I andra kommuner gäller det centrala avtalet. Då ger bara hälften av timmarna fullt betalt, genererar OB- och övertidsersättning och räknas in i tjänstgöringsgraden. Under resten av tiden utgår enbart jourersättning.   

Anställda i privat regi får 36 kronor i timmen för alla jourtimmar, enligt avtal med Vårdföretagarna.