Nyheter

Tårtkalas för unikt jouravtal

2013-10-03
Omsorgsassistenterna på kommunala gruppbostäder i Falun får behålla sitt unika jouravtal. KA besökte Falun där avtalet firades med tårta.
— Nu får vi arbetsro, säger Kommunalaren Sandra Sundström.
Läs mer

Facket säger upp samverkansavtal

2013-10-03
Kommunals landstingssektion i Gävleborg har tillsammans med sina kamrater i Vårdförbundet sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.
Bland annat flyttade man en rehab-verksamhet utan att förhandla med facket.
— Vi är trötta på att höra ”oj, nu har vi gjort fel igen”, säger Kommunals Tord Andersson.
Läs mer

Två nya avtal med KFO klara

2013-10-03
Kommunal har tecknat två nya kollektivavtal med arbetsgivarföreningen KFO. KFO företräder främst kooperativ och avtalen gäller dels förskola, friskola och fritids, dels turism och fritid.
Läs mer

Lidköping blir Fairtrade City nr 60

2013-10-03
Lidköpings kommun i Västergötland blir den 60:e i Sverige att bli Fairtrade-märkt. Det berättade Fairtrades generalsekreterare Magdalena Streijffert när hon presenterade organisationens årliga rapport vid ett möte i Stockholm på torsdagen.
Läs mer

Få nyheter i oppositionens skuggbudgetar

2013-10-03
Det var få nyheter när oppositionen presenterade sina skuggbudgetar under veckan. Socialdemokraterna satsar bland annat på utbildning till unga långtidsarbetslösa, Vänsterpartiet vill se fler anställda i förskolan och Miljöpartiet vill lägga lika mycket på klimatet som på jobben.
Läs mer

Kommunen tar över Engelströmska huset

2013-10-03
Det kritiserade demensboendet Engelströmska huset i Örebro kommer att tas över av kommunen nästa sommar.
Läs mer

Ny satsning på förebyggande arbetsmiljöarbete

2013-10-03
Under hösten inleder Arbetsmiljöverket en treårig satsning som ska göra det lättare att skapa rutiner för det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Samtidigt ska verkets egna råd och föreskrifter förenklas och bli lättare att förstå.
Läs mer

Liv & Hälsa

Åsa får hjälp av Arga Doktorn

2013-10-02
Barnskötaren Åsa Lundgrens kropp sväller och värker på grund av sjukdomen lymfödem. I många år har hon kämpat förgäves för att få den vård hon behöver. När hon kom med i teveprogrammet Arga Doktorn fick hon hjälp.
Läs mer

”Oanständigt att behöva samla in pengar för vård!”

2013-10-02
— Att man ska behöva samla in pengar från släkten för att åka på rehabilitering, det är helt oanständigt!
Så säger Arga Doktornläkaren Björn Bragée om Åsa Lundgren.
Läs mer

Debatt

Sluta stressa — ge bra vård istället

2013-10-03
Under fem timmar av vår arbetsdag utför vi faktiska insatser hos brukarna. Ger vi det där lilla extra under resten av tiden? Nej — då pratar vi om hur stressigt vi har det. Hur skall vi inom äldreomsorgen få hög status när det enda vi gör på dagarna är att ”stressa”? undrar Jenny By, samordnare inom hemtjänsten i Göteborg.
Läs mer

Filmrecension

Hotell

2013-10-03
Absurd dramakomedi som drar vår tids kontrollbehov till sin spets med regi och manus av Lisa Langseth. I rollerna bland annat Alicia Vikander och David Dencik.
Läs mer

Bokrecension

En egen strand

2013-10-03
Av Aino Trosell (Norstedts)
Läs mer