KA skrev i måndags om några av de bärplockare som inte fått lön i Sverige och därför valde att resa hem. Enligt Alexander Vonsensey på thailändska ambassaden valde hälften av bärplockarna, cirka 250 personer, att stanna i Lesjöfors och Umeå eftersom de hoppades få lön om de fortsatte jobba. Nu har även de åkt hem eftersom det börjar bli ont om bär, enligt Alexander Vonsensey.
   – Ingen av dem som vi har pratat med har fått sin lön, de har inte lyckats bli av med skulden till företaget.

Samtidigt som bärplockarna hoppas på en lösning i thailändska arbetsdomstolen, tittar Kommunal vidare på frågan här i Sverige med hjälp av jurister.
   – Det vi funderar på är om vi kan sätta det här bolaget (M Phoenix Enterprise) i konkurs eftersom de inte betalat löner till våra medlemmar, säger Kommunals ombudsman Mats Hansson på förbundskontoret.
   – Vi följer svensk lagstiftning men frågan är hur tillämpligt det är. Det är oklart i dagsläget vilka regler som gäller när företaget är stationerat i Thailand.

Att företaget skulle kunnat låta bli att betala löner eftersom bärplockarna ska ha lånat pengar genom företaget, är inte en rimlig förklaring enligt Mats Hansson.
   – Ska man kvitta lön mot stora avdrag får man ta det med kronofogden. Man kan inte ha ett avtal som går ut på att man har en jätteskuld innan man börjar jobba.

Ni har skrivit kollektivavtal med företaget. Vilket ansvar har då Kommunal när det blir sådana här problem?
   – När man skriver ett kollektivavtal ska arbetsgivaren följa avtalet, det är grunden. Får du inte det du har avtalat om har du möjlighet att gå vidare. Och det ansvaret tar vi ju på oss för våra medlemmar nu. Resultatet kan man aldrig ta ansvar för.
   – Ibland får Kommunal skulden låter det som. Regelverket och kontrollen av företag, det ligger också på myndigheter. Det finns ingen arbetsgivarorganisation, varför är inte Svenskt Näringsliv inne i den här branschen? Det hade varit nyttigt om de som talar om den fria företagsamheten också tog på sig ett ansvar för att det sköts ”by the book”.

6 200 thailändare bärplockare fick arbetstillstånd i Sverige i år. Lena Ceder på Kommunal Västerbotten har ännu inte blivit kontaktad av några som är anställda av andra företag än M Phoenix. Däremot har Kommunal presenterat sig på arbetsplatserna.
   Mats Hansson på Kommunal centralt säger:
   – Jag har inte fått någon hint än hur det har gått i andra företag. Sedan finns det de som kommer från EU och där kanske finns minst lika många till.