Bernadette Ségol uppmanar Europeiska Fotbollförbundet, UEFA, att i internationella fotbollförbundet, FIFA, verka för att Qatars myndigheter lämnar bindande garantier om att respektera byggnadsarbetarnas rättigheter.

Hon hänvisar till avslöjanden om hur gästarbetare systematiskt utnyttjas under förberedelserna inför VM-slutspelet.
   – Tiotals nepalesiska arbetare har redan dött och det befaras att 4 000 kan drabbas av samma öde om inte åtgärder sätts in för att förhindra detta. Arbetare har förvägrats fritt dricksvatten i den extrema hettan, har varit utan lön i flera månader och har blivit fråntagna sina pass för att hindra dem att fly landet, säger Ségol.

I sitt uttalande slår hon fast att gästarbetarnas villkor är helt oacceptabla.
   Europafacket hänvisar till FIFA:s stadgar som förbinder alla inom världsfotbollen att arbeta för vänskapliga relationer till stöd för mänskliga rättigheter i världen samt att bekämpa all slags diskriminering.
   Qatar uppmanas av Europafacket att leva efter dessa ideal genom att respektera internationell arbetsrätt som förbjuder slavarbete och ger alla arbetare rätt att företrädas av en facklig organisation.