Åsa Lundgren tar av sig kompressionsstrumporna och visar sina fötter. Hon har storlek 36 i grunden, men nu har vänsterfoten en svullnad med en omkrets som motsvarar storlek 47. När jag frågar om det gör ont ser hon nästan förvånad ut.
   – Ja, ont har jag hela tiden. Det är jag så van vid att jag glömmer att nämna det.

Åsas lymfsystem fungerar inte som det ska. På en frisk person transporteras lymfvätska runt i kroppen, men för Åsa samlas vätskan i hela kroppen, framför allt i ben och fötter.

En vanlig vardagsmorgon är det full fart i huset i Söråker, norr om Sundsvall. Åsas man Morgan ser till att två barn och två tonåringar kommer iväg dit de ska. Åsa själv kommer knappt ur sängen. Hon är stel och har ont och det kommer att ta timmar för henne att få i gång kroppen.

Genom andning, rörelser, strykningar och tryck på olika delar av kroppen kan Åsa få svullnaden och smärtan att minska. Om hon har en bra dag kan hon promenera en stund, det hjälper också.
   Lymfödem kan inte botas, men med rätt behandling och hjälpmedel kan man må bättre.

Men det har Åsa alltså inte fått. Länge skickades hon fram och tillbaka mellan vårdcentraler och olika sjukhus, utan att någon tog ansvar för hur hon mådde. Hon blev sämre, fick utslag, inflammationer och feber.
   – Det var en så hemsk tid. När jag blev sämre och sämre borde någon reagera och se att jag behöver mer vård, säger hon.
   ”Jag får bota mig själv”, insåg Åsa och lånade 37 000 kronor till en intensivbehandling i Falköping – en behandling som många andra får på landstingets bekostnad.

Åsa blev bättre av behandlingen, och fick mycket kunskap om sin sjukdom. Hon fick veta vad hon behöver för vård och hjälpmedel. Men när hon kom hem visade det sig omöjligt att få detta.
   – Man har så mycket hopp, och så blir man ifråntagen allt. När jag skrev till SVT tänkte jag att det är det sista jag orkar göra, säger Åsa.
   När Sveriges Television började jobba med hennes fall tog det bara några månader innan hon fick rätt till det hon behöver: Kontakt med en specialistläkare, hjälpmedel och en ny behandlingsperiod i Falköping.

För Åsa betyder detta allt. Om hon får en långsiktig lösning på sitt vårdbehov kan hon tänka framåt: Kanske ta körkort, kanske hitta ett jobb som hon klarar på deltid. Och slippa säga ”mamma orkar inte” till barnen gång på gång.
   Hennes hopp har tänts igen – samtidigt tycker hon det är sjukt att hon behövde ta hjälp av media. Hennes tankar går till andra som är sjuka och inte lyckas få hjälp.
   – Jag tänker att det finns folk som har det värre, varför ska just jag sitta i teve? Men fy fan vad jag har slitit med detta, vad ont det har gjort, säger Åsa.

Fotnot: Avsnittet där Åsa Lundgren är med sänds den 3 oktober kl 21.00 i SVT1.

ID. Åsa Lundgren

Ålder: 38 år. Bor: Söråker. Familj: Gift med Morgan. Fyra barn, 6, 7, 17 och 18 år. Yrke: Barnskötare.

Detta är lymfödem

Lymfsystemets uppgift är bland annat att bekämpa infektioner och transportera bort slaggprodukter ur kroppen. Kroppen tillverkar hela tiden ny lymfvätska som ska transporteras runt i kroppen. Om det inte fungerar blir vätskan kvar i kroppen och en svullnad – ett ödem – uppstår.

Primärt lymfödem är en medfödd, ovanlig sjukdom. Man föds med ett otillräckligt lymfsystem och utvecklar lymfödem som barn, tonåring eller vuxen. Sekundärt lymfödem kan man få om lymfsystemet skadas vid till exempel canceroperationer eller olyckor.

Lymfödem kan inte botas, men man kan hålla svullnaden tillbaka med bland annat kompressionsstrumpor och olika behandlingar. Det är individuellt vilken behandling som fungerar.