– Delade turer ska inte förekomma så det tycker vi är väldigt bra, säger Liza di Paolo Sandberg ombudsman på Kommunal.

Men det är ingen garanti för att inte kommer finnas sådana scheman?
   – Nej det är det inte, det är inget förbud. Men det finns ju medlemmar som vill ha delade turer också.

I likhet med andra avtal får de anställda inom KFO en löneökning på i snitt 1 700 kronor på tre år, eller en dryg femhundring per år. Pengarna ska dock fördelas individuellt och alla kommer inte få så mycket.
   Kommunal har i avtalet med arbetsgivarföreningen KFO tidigare fått igenom en begränsning av hur länge en person får vara timanställd. Gränsen gick vid max sex veckor sammanhängande timanställning. Det har nu utökats till tre månader.

Varför har ni gått med på det?
   – Under sommartid när studerande vill jobba måste det finnas möjlighet att jobba längre än sex veckor. Men vi måste vara uppmärksamma så det här inte missbrukas. I så fall har vi möjlighet att säga upp avtalet, säger Liza di Paolo Sandberg.
   Lägstalönen för outbildade höjs även den, men inte med lika mycket. Ny lägstalön är 16 964 kronor. För utbildade är den nu 18 774 kronor. Avtalet gäller cirka 2000 medlemmar.Största arbetsgivare är HSB Omsorg.
Helena Gunnarsson