Stefan Eriksson_bettskenaStefan Eriksson.

Hur kommer det sig att du tagit fram en speciell bettskena?
   – Jag arbetade i spelbranschen tidigare. Det var stressigt och jag bet sönder tänderna. Tandläkaren rekommenderade mig en bettskena men den fungerade inte. Sen fick jag en idé om en annan sorts bettskena.

Vad behövde du låna pengar till?
   – För att kunna sälja in min bettskena till större företag så behövde jag en färdig produkt att visa upp, det räckte inte med en idé på papper. Jag talade med experter och förstod att sådana här tandproblem blir allt vanligare, och jag kände att jag inte kunde släppa det här. Och så kom jag på förra året att det ju finns medlemslån. Jag hade inte tänkt på det innan. Jag läste lite på Kommunals hemsida och sen gick jag till banken för ett personligt möte. De frågade vad jag skulle använda pengarna till och jag berättade om min idé, och så fick jag lånet. Det var inte svårt alls.

Vad har du för tips till andra som har idéer men som inte vågat förverkliga dem?
   – Om man har en idé för en produkt så ska man börja med att ta reda på om det finns en marknad för den. Sen när man söker patent så ska man vara väldigt noga med detaljerna för produktens funktion. När man har möten med jurister som skriver patent så ska man ta noggranna anteckningar. Juristerna tror att alla är insatta i sådana här saker. Ingen vill ju ingen verka dum, men det är viktigt att man vågar ställa många frågor.

Kommunals medlemslån

Kommunal har avtal om medlemslån med Nordea och Swedbank. Läs mer om lånevillkoren på bankernas hemsidor.