Se till att ha ett ordentligt anställningsbevis, provjobba aldrig utan lön och slit inte ut kroppen för att visa framfötterna. Det är Kommunal Stockholms ungdomsansvarige Pierre Skooghs främsta råd till unga som ska ge sig i ut i arbetslivet.
   – Jag tycker att det viktigaste är arbetsmiljön efter allt jag har hört när jag har varit ute på skolor, om 17-åringar som redan skadat ryggen. Det räcker med ett felaktigt lyft så är ryggen förstörd. Använd hjälpmedel när man ska och se till att det är dubbelbemanning när det ska vara det, säger Pierre Skoogh.

Hur ska man få koll på arbetsmiljöreglerna då?
   – Där har Kommunal och arbetsplatsombuden informationsskyldigheter. Det är också viktigt att som ung bli erbjuden att gå facklig grundkurs, där vi går igenom vad arbetsmiljölagen säger.
   Pierre Skoogh lyfter också fram skolinformationen som en viktig del – Kommunal är ute och pratar med eleverna i årskurs tre på framför allt Barn och fritid och Vård och omsorg.

Hans bild är att de överlag ser ganska positivt på framtiden – såväl undersköterskor som barnskötare behövs och det finns jobb. Kruxet är de osäkra anställningarna.
   – Du är visstidsanställd, du är timanställd, du kanske till och med är anställd på bemanningsföretag. Arbetsgivarna är väldigt duktiga på att berätta för unga om deras skyldigheter, men när du inte är fast anställd så är det svårare för facket att nå unga.

Varför ska man som ung gå med i facket?
– Ens rättigheter tas tillvara på ett bra sätt och man får verktyg för att kunna påverka sin arbetssituation.

Checklista för dig som är ny på jobbet

Hur fungerar a-kassan, vad spelar det för roll om arbetsgivaren har kollektivavtal, och när har man egentligen rätt till fast anställning? Det är mycket nytt att lära sig när man börjar jobba. KA berättar vad du behöver tänka på.

Kontakta Kommunal där du bor för att ta reda på vilken lön du ska kräva.

Se till att du får anställningsbevis. Det ska framgå typ av anställning, anställningens längd vid visstidsanställning, lön och eventuell uppsägningstid.

Ta reda på om arbetsgiv­aren har kollektivavtal. Då har du ett försäkringsskydd, medan arbetsgivare utan väljer vilka försäkringar de tecknar. Arbetsgivare utan kollektivavtal är inte heller skyldiga att betala in till tjänstepensionen.

Gå med i a-kassan.

Spara alla lönespecifikationer och var noga med att skriva upp hur mycket du jobbar.