– Våra medlemmar kände att nu får det vara nog. De vill inte stressa längre, säger Britt-Marie Balaj, sektionsordförande för Kommunal vård och omsorg i Örebro.       
   Elgströmska huset öppnade år 2007 och har hela tiden drivits av Attendo.  Men i våras beslöt sig politikerna i kommunen för att säga upp kontraktet då man ansåg att kvaliteten var för dålig. Efter det upplevde personalen på Elgströmska en drastisk förändring, enligt Britt-Marie Balaj, även om Elgströmska dragits med problem tidigare:  
– Den nuvarande chefen är den tionde på sex år. Personalen känner inget förtroende för chefen alls.

I veckan beslöt skyddsombud för både Kommunal och Vårdförbundet att lägga skyddsstopp på Elgströmska. Britt-Marie Balaj har varit i kontakt med ansvariga på Attendo:
   – De vill att vi häver stoppet, men vi har sagt att vi inte tänker göra det. Vi har bett om olika handlingsplaner, om schemat bland annat, men vi har fortfarande inte fått några papper. Under sommaren har schemat bytts tre-fyra gånger, och det finns fortfarande inte något fast schema. Så vi vill ju veta hur de tänker framåt. Vi häver inte stoppet förrän vi får papper på pränt, säger Britt-Marie Balaj.

Vad har medlemmarna sagt?
   – Många är ledsna och uppgivna. De säger att de älskar de gamla men de känner att det här inte går längre, säger Britt-Marie Balaj.
Arbetsmiljöinspektör Maria Lundvall Sundh säger till KA att inspektörer kommer att åka till Elgströmska huset på måndag (30 september).