I dag (tisdag) börjar mässan Elmia Park i Jönköping och pågår till och med torsdag. Mässan vänder sig till dem som jobbar med skötsel av kyrkogårdar, parker, golfbanor och idrottsanläggningar.
  Elmia står bakom tävlingen Park Inspira, som i år riktar sig till kyrkogårdar och offentliga parker.
  – Jag frågade chefen om vi fick skicka in till den här tävlingen, för folk som går genom kyrkogården är så nöjda med den. Man får alltid höra att det är rofyllt och välskött, säger kommunalaren Marita Blomquist Svensson.
  Tävlingens jury har valt ut parker både i kategorierna kyrkogårdar och offentliga parker (se alla nominerade i faktarutan), som mässans besökare kommer att få rösta på. Juryn har tittat på exempelvis rofylldhet, artrikedom, skötsel och underhåll.

Götene kyrkogård.Perennrabatterna i ett gravkvarter på Götene kyrkogård.

Marita Blomquist Svensson är säsongsanställd till den första november. Hon har sagt upp sig från sitt jobb på förskola eftersom hon tycker att arbetet på kyrkogården är så roligt, även om hon inte vet vad hon ska göra i vinter.
  Det speciella med Götene kyrkogård är den parklika miljön, säger Marita Blomquist Svensson. Hon berättar om en ny rabatt som hon arbetar med:
  – Det handlar om Götene kyrkas skyddshelgon Sankta Helena. Då har vi använt bland annat honungsros, som heter rosa Helena på vetenskapligt namn, blå perovskia ska symbolisera källan där hon blir dödad, marktäckande blodnäva ska symbolisera
blodet när hon dödades. Och fingerborgsblomman ska symbolisera Helenas förlorade finger som finns i ett relikskrin i kyrkan.

På Elmia-mässan hålls seminarier för exempelvis kyrkovaktmästare och golfbanearbetare. Det går även att bli svensk mästare i gräsklippning i en tävling som är öppen både för yrkesverksamma och privatpersoner.

Dessa parker kan få pris

Kategori: Kyrkogårdar
Götene Kyrkogård
Höganäs Kyrkogård

Kategori: Etablerade parker
Ronneby Brunnspark
Lidköpings stadsträdgård
Trädgårdsföreningen, Göteborg
Örnparken, Örnsköldsvik

Kategori: Nyetablerade/ombyggda parker
Positivparken, Göteborg
Park Laholm
Strömparken, Norrköping

Hedersutnämnande
Vagnhärads årum

Tävlingen Park Inspira är öppen för alla som arbetar med offentliga parker i Sverige. Årets upplaga vänder sig till kategorierna Kyrkogård och Offentlig Park och inom kategorin Offentlig Park har bidragen delats in i grupperna Nyanlagda/ ombyggda parker och Etablerade parker.