Kvällslugnet har lagt sig över neurologiska avdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. På väggarna hänger tavlor med Pippi Långstrump-motiv och teckningar i vattenfärger.
  Barnspecialistundersköterskan Anne-Charlotte Strachan ska precis börja nattens arbetspass. Just nu har hon fyra patienter i ett åldersspann från några veckor till 16 år.
  – De som kommer hit har ofta symptom på hjärntumörer eller förhöjt tryck på hjärnan. Det kan vara bortdomningar, yrsel eller dubbelseende, och så utreds de. Vi har också många hjärnskakningar, säger Anne-Charlotte Strachan.

Hon har varit undersköterska i många år och jobbat som personlig assistent. Drömmen om att få arbeta med cancersjuka barn har alltid funnits. En dag för ungefär två år sedan fick hon syn på en annons i Kommunalarbetaren om en nystartad specialistutbildning till barnundersköterska, sökte – och kom in. Utbildningen var på distans, halvtid, med en träff i veckan under två år. Nu har Anne-Charlotte precis tagit examen, och har redan en fast anställning. När hon gjorde praktik på neurocentrum insåg hon att hon ville jobba mer med familjer i kris.
  – Vi har egentligen den värsta delen, när de har utredningen och får sin diagnos. Här kommer ofta det tunga beskedet. Jag var med en gång under praktiken när en familj fick det och kände att jag måste få mer erfarenhet av det, säger hon.

Utbildningen är till för undersköterskor med arbetslivserfarenhet och utöver att få lära sig hur man möter familjer i kris är fokus på barnmedicin och barns psykologiska utveckling.
  – Man ska veta varför barn reagerar som de gör i vissa situationer och kunna möta dem på deras nivå, varken vara för vuxen eller för barnslig. Och så har vi lärt oss om olika behandlingsmetoder och vikten av att förbereda och vänta in barnet, till exempel när det ska få en spruta.
  Det har inte funnits en specialistutbildning för barnundersköterskor tidigare, och Anne-Charlotte Strachan hoppas att fler ska få kännedom om utbildningen. 

Då tror hon att fördomar kan försvinna och statusen höjas. Klasskompisar till henne har bemötts med skepsis från framför allt andra undersköterskor, som undrar om de kommer att få högre lön och göra saker som de ”vanliga” undersköterskorna inte gör.
  Så är det inte, men Anne-Charlotte anser att utbildningen borde ge en automatisk löneförhöjning.
  – Har man vidareutbildning så ska det synas på lönen, så är det ju med de flesta yrkeskategorier. Men jag är nöjd med lönen jag fick, att jag inte har erfarenhet från barnsjukvården och ändå fick den här lönen är ju för att jag har den här kompetensen.

ID. Anne-Charlotte Strachan

Ålder: 39.
Bor: Nynäshamn.
Lön: 23 500.
Bäst med utbildningen: Helheten, och aha-upplevelserna när man har fått sätta samman teori och praktik.

Barnspecialistundersköterska 

Utbildningen till barnspecialistundersköterska har från och med i höst gjorts om till en heltidsutbildning som löper över ett år, fortfarande på distans. Den ges i samarbete med Yrkeshögskolan, Stockholms stad och Stockholms läns landsting. För att vara behörig att söka ska man vara utbildad undersköterska och ha jobbat i minst ett år.