I 1,5 vecka har ungefär 200 thailändska bärplockare anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise protesterat utanför Kommunals lokaler i Umeå mot uteblivna löner. Även i värmländska Lesjöfors där företaget också har anställda har det varit oroligt. Kommunal har i en veckas tid krävt att få se dokumentation på löner och utbetalningar för varje enskild arbetstagare, utan resultat.

På torsdagen anlände representanter från såväl thailändska ambassaden i Stockholm som den thailändska myndighet som ger tillstånd för att arbeta utomlands, Department of Employment, till Umeå. Det verkar ha gett resultat.
  – Man har lovat att komma in med dokumentation och att man ska sätta sig ner med ambassaden och DOE (Department of employment) och gå igenom för varje anställd. Vi hoppas att vi ska hitta en lösning nu, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunal i Västerbotten.

Ambassaden har också kommit överens med arbetsgivaren att om man är överens efter att lönespecifikationer gåtts igenom så får bärplockarna återvända till anläggningen i Hällnäs om de vill.
  Arbetet med att gå igenom all dokumentation kommer att dröja åtminstone till på måndag, meddelar Kommunal på fredagseftermiddagen.