Konflikten om de thailändska bärplockarnas löner i Hällnäs i Västerbotten och Lesjöfors i Värmland har fortfarande inte nått sin lösning. I Lesjöfors har det till skillnad från i Västerbotten inte varit någon strejk. Natten till i lördags tillbringade plockarna en natt i Folkets hus men återvände tillbaka till anläggningen. På tisdagen blev det dock oroligt igen.
  – Man hade börjat samla ihop bärplockarna och det skapade en oro. Uppgifterna vi fick från dem var att företaget hade börjat skicka hem folk och det visade sig att sex personer skulle åka hem i går, man hade bokat om deras biljetter. Men vad jag vet åkte bara en, säger Sanna Rautioaho, ombudsman på Kommunals avdelning i Västra Svealand.

Först fanns uppgifter om att bärplockarna var utslängda från anläggningen, men det visade sig inte stämma. De var dock rädda – för att bli hemskickade, för att någon skulle ha hotat med polis. Enligt P4 Värmland har också två av bärplockarna anmälts för olaga hot, men det är oklart mot vem som hoten skulle ha riktats. Efter ett långt möte med bärplockarna, Filipstads kommun och Kommunal under tisdagen ordnade kommunen till slut med vakt på anläggningen under natten så att bärplockarna vågade återvända.
  Några av bärplockarna försöker fortsätta att arbeta, men bären börjar ta slut. Enligt det thailändska bemanningsföretagets juridiska representant Kent Engström så skulle det ha skett även om det inte hade blivit någon konflikt, eftersom bärsäsongen slutar tidigare i Värmland. I normala fall erbjuds de som vill att åka upp till Västerbotten och fortsätta arbeta där säsongen ut. Sedan i lördags har ett antal åkt dit, men det är oklart om det är för att arbeta eller strejka.
  Sanna Rautioaho säger att bärplockarna vill återvända hem, men inte innan de har fått veta vad som har hänt med deras löner.
– Den stora oron är det här med lönen och ersättningarna. De säger att de har fått förespeglingar som sedan inte har uppfyllts och visar med händerna att de skrev avtal i Thailand som inte var mycket värda utan revs och sen var det nya avtal som gällde när de kom till Sverige, säger hon. 

Nu väntar bärplockarna i Lesjöfors på att något ska hända i Umeå, där Kommunals ombudsmän tillsammans med förbundskontoret fortsätter att försöka få en lösning på konflikten. I går skulle ett möte ha hållits mellan Kommunal och bemanningsföretagets juridiska ombud Kent Engström, men han dök inte upp. Till KA har han sagt att han ser det som meningslöst att ha ytterligare ett möte utan i stället vill ha regelrätta förhandlingar för varje medlem.
  – Han har ju inte uppgifter på vilka som är våra medlemmar, säger Kommunals ombudsman Kjell-Ivan Eriksson om det.
  Kommunal väntar fortfarande på att företaget ska plocka fram dokumentation som visar vilka avdrag som har gjorts på lönerna. Kjell-Ivan Eriksson hoppas att det kan bli ett möte under dagen.