I dag, onsdag, överlämnade finansminister Anders Borg (M) regeringens budgetproposition för 2014 till riksdagen. De stora satsningarna är kända sedan tidigare, efter ett stort antal medieutspel från alliansen under de senaste veckorna. Det handlar bland annat om ett femte jobbskatteavdrag och att slopa arbetslöshetsavgiften i a-kassan (se länkar).

Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker att regeringen riktar in sig på fel saker.
  – Istället för ytterligare ett jobbskatteavdrag skulle regeringen kunna välja att anställa 33 000 undersköterskor på heltid. Men regeringen väljer att prioritera skattesänkningar istället för att satsa på en värdigare välfärd, en välfärd som ska räcka till en ökande befolkning som blir allt äldre, säger hon i ett pressmeddelande.
  Hon anser också att regeringen ger för lite pengar till kommunerna och landstingen.
  – De statliga bidragen till kommunerna fryses under de närmsta åren, vilket gör att resurserna till välfärden snarare minskar än hjälper till att upprätthålla och utveckla välfärden. Detta är en svek mot både de anställda i vården och omsorgen och vi som brukar den.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kallar budgeten för ”orättvis”.
  – I budgeten finns inte en krona till de med lägst inkomster, alltså sjuka och pensionärer medan Svensson över brytpunkten får mer än 500 kronor mer per månad. Här drar man isär Sverige ännu mer, säger han till sajten Dagens Opinion.