Statsminister Fredrik Reinfeldt gav besked om regeringsombildningen vid riksmötets öppnande på eftermiddagen i dag, tisdag. Gunilla Carlsson (M) får sluta som biståndsminister, Hillevi Engström (M) tar hennes plats och Elisabeth Svantesson går in som ny arbetsmarknadsminister.
  Elisabeth Svantesson är ordförande för riksdagens arbetsmarknadsutskott och kommer från Örebro. Hon har suttit i riksdagen sedan 2006.

Vid en presskonferens efter regeringsombildningen förnekade Fredrik Reinfeldt att Hillevi Engström får byta jobb för att han är missnöjd med hennes insatser som arbetsmarknadsminister.
– Utgångspunkten var att jag behövde en ny biståndsminister.
  Elisabeth Svantesson fick bland annat frågor om sin bakgrund inom den kontroversiella församlingen Livets ord och Ja till livet, som är en förening för abortmotståndare. Hon svarade fåordigt.
  – Jag är troende och vilken kyrka jag har gått till tycker jag är ganska privat. Det man kan känna sig trygg med är att jobbar för en arbetsmarknadspolitik som ligger i linje med vad vi har jobbat för hela vägen. Det är därför jag har fått det här uppdraget.