De thailändska bärplockarna i Umeå har nu tillbringat en vecka utanför Kommunals kontor i protest mot uteblivna löner. Enligt lokal media blir deras situation allt svårare och Svenska kyrkan i Umeå öppnar nu upp sina lokaler för att erbjuda värme och en kopp kaffe.

På måndagskvällen meddelade företaget i en kommuniké till Kommunal att de avvecklar bärsäsongen. De plockare som har strejkat är inte längre välkomna tillbaka till arbetet, eftersom företaget uppfattar det som att de har ägnat sig åt en vild strejk. Enligt företagets juridiska ombud får dock de som inte har strejkat fortsätta jobba.
  Samtidigt väntar Kommunal fortfarande på att få se lönespecifikationer för varje plockare och vilka avdrag som har gjorts för lån.
  – De har meddelat att de anser att de har uppfyllt sina åtaganden gentemot arbetstagaren enligt anställningsavtalet och att de ska avsluta sin verksamhet här. Men frågan kvarstår – de skulle plocka fram lönespecifikationer för att visa löner och avdrag men det har de inte gjort, säger Kjell-Ivan Eriksson, ombudsman på Kommunals avdelning i Västerbotten.
  Under dagen håller Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal på att analysera meddelandet från M Phoenix Enterprise för att se hur man ska gå vidare.

Enligt M Phoenix Enterprises juridiska ombud i Sverige, Kent Engström, är det en annorlunda ”lönekontorskultur” i Thailand och den dokumentation som Kommunal kräver finns inte. Men han har bett företaget i Thailand att fixa fram bevis på vilka avdrag som gjorts och hoppas att det kan komma under dagen.
  – De har fått lönen betald men det har avräknats på deras eget lån i Thailand, 18 900 för flygbiljetter, visum och försäkringar. Det är ombokningsbara biljetter för att de ska kunna resa hem när de vill, det är därför det kostar lite extra, säger Kent Engström.
  Han säger att företaget gjorde likadant förra året som de hade plockare utstationerade i Sverige och att det inte uppstod några problem då. Enligt Kent Engström var det ingen hemlighet att det tar en månad att betala av skulden och det är först efter det som man börjar tjäna pengar.
  – Det är inga pengar som är försvunna. De som har fortsatt att jobba fick lön för några dagar sedan.
  Han tror att det kan handla om kommunikationsproblem och att någon kan ha lurat i de strejkande plockarna att de kommer bli lurade och inte få sina pengar.

Enligt bärplockarna har deras lån dock inte betalats av med lönerna.
  Kent Engström säger också att det hade varit lättare om bärplockarna hade varit medlemmar i Kommunal eftersom han då hade haft en tydligare förhandlingspart och för att Kommunal då hade haft mer ”muskler” att förmå plockarna att återgå till arbetet.
  Men Kjell-Ivan Eriksson på Kommunal säger att vissa av plockarna är medlemmar och att det inte spelar någon roll i frågan om dokumentationen som Kommunal kräver.
  – Naturligtvis måste man kunna få se vad som har hänt med ens lön oavsett om man är medlem eller inte. Vi har ju kollektivavtal med företaget, säger Kjell-Ivan Eriksson.
  När bärplockarna kommer återvända hem är oklart. På måndagskvällen hittades en av de strejkande inne på en toalett på Kommunals kontor efter vad som verkar vara ett självmordsförsök.  Polisen säger till tidningen Arbetet att hans tillstånd är kritiskt.