Eklund har en bakgrund som pressekreterare åt bland andra Mona Sahlin, men är sedan januari i år anställd som opinionsbildare på Kommunal. Som valledare är målet att Kommunals frågor ska sätta dagordningen för det politiska samtalet. Facket har ännu inte spikat en officiell valstrategi, men Cecilia Eklund nämner ändå välfärden som den allra viktigaste saken.
  – Min ambition är att vi ska göra den bästa fackliga valrörelsen. Och få en känsla i den kampanjen att man nästan vill rösta på Kommunal. Det kan man ju inte, men då kan man hoppas att man vill bli medlem i Kommunal. Vi har så många frågor hos oss som är så viktiga.

 Cecilia Eklund, Kommunal.Cecilia Eklund.

Cecilia Eklund är själv socialdemokrat, men tvekar inte att också kritisera Socialdemokraterna, hon tycker att det finns ett vakuum när det gäller välfärdsfrågorna, också inom S:
  – Jag tycker att alla de politiska partierna har prioriterat ner våra områden. Och vi var väldigt tydliga på S-kongressen med att kräva heltid och att man tittar mycket tydligare på alla visstidsanställningar och att man skjuter till resurser till välfärden. Det hoppas vi att vi ska kunna lyfta i vår valrörelse. Det blir lätt vackert tal, men resultatet uteblir.
  På andra håll i Europa blir kopplingen mellan fack och parti allt svagare, är det självklart att Kommunal ska propagera för en socialdemokratisk valseger?
  – Den nya facklig-politiska plattformen säger att vi vilar på en demokratisk socialistisk grund, men vi har också 48 procent av våra medlemmar som inte röstar på Socialdemokraterna. För vår del handlar det om att vi är ett fackförbund och inte ett politiskt parti. Vi ska driva våra medlemmars viktigaste frågor och utgå från deras vardag och de utmaningar de har. Det är vårt uppdrag.
  Om du får drömma, vad vill du höra i regeringsdeklarationen 2014?
– Jag skulle vilja höra att välfärden är vårt nästa infrastrukturprojekt där vi väljer att tillföra riktade statsbidrag för fler anställda inom vård och omsorg och i hela välfärden. Jag skulle också vilja att man värderade våra medlemmars arbete mycket högre. Det gör man inte i dag. Det är vi som bygger välfärden.