Den 21 juli anlände bärplockare som är anställda av det thailändska bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise till Hällnäs utanför Umeå och Lesjöfors i Värmland. Sedan i tisdags protesterar ett 100-tal bärplockare utanför Kommunals lokaler i Umeå mot uteblivna löner. Under fredagen har Kommunal suttit i möte med både det svenska och det thailändska företaget i Umeå.
  Enligt Västerbottens-Kuriren är förhandlingarna nu avslutade, men det är oklart vad resultatet är.

Även i Lesjöfors har plockarna blivit utan lön.
  – Vi fick ett fax i måndags om att 154 bärplockare i Lesjöfors ville ha vår hjälp. I går kväll träffade vi ett 50-tal av dem och de berättade då att de inte har fått någon lön och ville veta vilken hjälp de kunde få av oss, säger Kerstin Johnson, ordförande i Kommunals avdelning i Västra Svealand.
  Bärplockarna i Lesjöfors befinner sig till skillnad från dem i Umeå fortfarande på anläggningen och försöker jobba. Problemet är att de har slut på bensinpengar och har svårt att ta sig dit bären finns.
  – De försöker plocka men de har inte resurser vad jag förstår, säger Kerstin Johnson.

Eftersom Kommunal i Västerbotten och förbundskontoret redan har startat en utredning av vad som har hänt så gör Kommunal i Västra Svealand inget på egen hand. Kerstin Johnson har förstått det som att den dokumentation som Kommunal har begärt av bemanningsföretagets utbetalningar även gäller plockarna i Lesjöfors.
  Precis som i Umeå vittnar plockarna i Lesjöfors om att de har skulder till bemanningsföretaget.