Ett 100-tal bärplockare från Thailand protesterar sedan i tisdags utanför Kommunals lokaler i Umeå mot att de inte har fått sina löner. Kommunal höll på onsdagskvällen ett möte med det svenska företag som har hyrt in bärplockarna och en representant från det thailändska bemanningsföretaget. Den person som står registrerad hos Bolagsverket som företagets kontaktperson har Kommunal fortfarande inte fått tag på.
  – Vi fick en beskrivning av hur man från bemanningsföretagets sida hanterat det här med insättningar. Vi har begärt att under dagen i dag få information om vilka insättningar som är gjorda och kommer under eftermiddagen fortsätta de här samtalen, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunal Västerbotten.

Kommunal vet ännu inte exakt vad som har hänt och om det har begåtts några fel. Enligt lokala medier sattes ett anslag upp på anläggningen där det meddelades att förutsättningarna för lånen är ändrade. Att bärplockarna lånar pengar till flygbiljetter och att mat, husrum och bensinkostnader dras av på lönen är inget nytt. Frågan är om det har gått rätt till.
  – Ord står mot ord som det ser ut nu och det är det vi måste reda ut. Vad de har fått betalt för och vilka kostnader som är avdragna och det är det som företaget har fått i uppgift att visa, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals förbundskontor.

Bemanningsföretaget har påstått att det finns bärplockare som har sålt bär vid sidan av, men Lena Ceder säger till Västerbottens-Kuriren att det inte finns några belägg för det.
  Kommunal har även varit i kontakt med thailändska ambassaden, som följer situationen. Bärplockarna ska ha flygbiljetter hem till Thailand.