Camilla Lindh, kock på Centrallasarettet i Växjö.Camilla Lindh.

Får ni mycket uppskattning för maten ni lagar?
  – Ja. Ibland går vi upp till avdelningarna för att höra vad de tycker om maten och då säger patienterna ofta att de tycker att maten är väldigt god. Det händer också att patienterna skickar ner lappar till köket där de tackar för den goda maten. Det är roligt. 

Vad är viktigt när ni planerar vilken mat ni ska servera? 
  – Vi strävar efter att laga mat där så många som möjligt av ingredienserna är ekologiska. Varje dag serveras tre olika rätter där en rätt alltid är vegetarisk. Det är viktigt med varierad mat. Köket är uppdelat i olika sektioner: en för råkost, en för kallskuret, en som gör särskild dietkost, och a-köket som lagar huvuddelen av maten. Två arbetsledare för sektionerna gör matbeställningarna tillsammans med inköpschefen. Sammanlagt lagar vi upp till 1500 portioner per dag.

Får ni i köket fortbildning?
  – Vår dietist på sjukhuset har gått igenom en del med oss – maten vi lagar ska vara näringsberäknad. I förra veckan var jag och en kollega i Göteborg för en endagsutbildning i dietkost. Men många skulle nog vilja fortbilda sig för att fräscha upp sina kunskaper.

Kan patienterna påverka vilken mat som lagas?
  – Ja, till viss del. Det kan vara så att personal från de olika avdelningarna ringer ner och hör efter om vi kan laga till något särskilt till en patient, till exempel kokt fisk med äggsås, och om vi har ingredienser och tid så gör vi det. Vi försöker i möjligaste mån att tillgodose patienternas behov och önskemål.

Sveriges bästa sjukhusmat

Tävlingen Sveriges bästa sjukhusmat – till sista steget anordnas av Sjukhusläkarna och tidningen Sjukhusläkaren med syftet att uppmärksamma matens roll i sjukvården. Förutom centrallasarettet i Växjö är Falu lasarett och lasarettet i Ystad också med i finalen. Priset är utbildningscheckar värda 30 000 kronor.