Det var i går förmiddag som ett 40-tal thailändska bärplockare tog sig från anläggningen i Hällnäs där de bor och arbetar till Kommunals lokaler och hävdade att de inte har fått sin lön. Totalt ska runt 100 bärplockare ha funnits på anläggningen sedan den 21 juli. Kommunal uppmanade bärplockarna att återvända till arbetet, men de hävdar nu att de har fått sparken och befinner sig fortfarande utanför Kommunals lokaler där de har tillbringat natten i sina bilar.
  – Vi har inte träffat dem sedan i går så jag vet inte mer än det som står i media. Vi håller på att ordna fram en tolk och ska ha en träff med dem under förmiddagen, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunal Västerbotten, till KA.

Tidningen Västerbottens-Kuriren har varit i kontakt med det thailändska bemanningsföretaget via mejl. De hävdar att bärplockarna visst har fått lön, och att några har fått sparken för att de har sålt bär till andra företag. De uppger också att de har erbjudit bärplockarna att få åka hem till Thailand, men inte fått svar.
  Enligt SVT:s Västerbottensnytt ska ytterligare bärplockare vara på väg till Umeå från Malå. Det är oklart om de är anställda av samma bemanningsföretag eller ett annat.

Kommunals förbundskontor kopplades in i går och började söka det thailändska bemanningsföretagets kontaktperson i England, utan resultat. På tisdagsmorgonen har de fortfarande inte fått tag på företaget.
  – Vi måste få tag i bemanningsföretaget och reda ut vad som har hänt. Vi försöker genom det svenska bärföretaget som har hyrt in bärplockarna och så kommer jag ta kontakt med thailändska ambassaden, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.