På en anläggning i Hällnäs utanför Umeå bor och arbetar runt 100 thailändska bärplockare sedan den 21 juli. På tisdagsförmiddagen tog sig ett 40-tal in till Umeå och samlades utanför Kommunals lokaler. De ville ha hjälp eftersom de inte ska ha fått sin lön. Kommunals förbundskontor har kopplats in för att försöka ta reda på vad som har hänt.
  – Jag har pratat med bäruppköparen i Sverige som är de som har lejt det här thailändska bemanningsföretaget. Bäruppköparen säger att de har betalat ut pengarna till företaget, som sen ska betala till bärplockarna, säger Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.

Jörgen Gustavsson har försökt få tag på det thailändska bemanningsföretagets kontaktperson i England utan att lyckas. Även den svenska bäruppköparen försöker få tag på företaget.  Företaget, som har bärplockare utstationerade på ytterligare någon anläggning i Sverige, har kollektivavtal med Kommunal och bärplockarna är garanterade en minimilön.
  Samtidigt har Kommunal i Västerbotten uppmanat bärplockarna att ta sig tillbaka till anläggningen och jobba så länge.
  – Det är den uppmaningen vi ger, de är ju frånvarande från arbetet och det är ett skäl för arbetsgivaren att hålla in lön. Jag vet inte om de har åkt tillbaka, efter lunch var de fortfarande kvar men jag tror att de förstod, säger Lena Ceder, ombudsman på Kommunals avdelning i Västerbotten.

Som KA har skrivit tidigare så besöker representanter från Kommunal bäranläggningar och bäruppköpare under säsongen för att se att allt går rätt till. Den aktuella anläggningen har fått besök av Kommunal i sommar, men då fanns inga anmärkningar på arbetsmiljön eller villkoren.  En bit in i säsongen brukar Kommunal även kontrollera just att lönen har kommit in som den ska, men dit hade man inte kommit än.
  Det är ännu oklart vad som har hänt, men om företaget har brutit mot kollektivavtalet så kommer Kommunal att driva frågan precis som man gör mot ett svenskt företag.
  Är det svårare när det handlar om ett företag som inte finns i Sverige?
  – Det verkar ju som att det är lite problem med att få tag på arbetsgivaren, men det svenska bärföretaget som har anlitat dem hjälper oss, säger Jörgen Gustavsson.