Enligt de preliminära resultaten från gårdagens folkomröstning i Västerbotten röstade mer än 85 procent ja till att stationera en ambulans i Åsele och återinföra de indragna vårdplatserna i Dorotea. Däremot blev valdeltagandet lågt – endast 29 procent av de drygt 200 000 röstberättigade deltog.

Folkomröstningen i Västerbotten framtvingades efter en namninsamling men är endast rådgivande. Socialdemokraterna och Miljöpartiet som styr landstinget har tidigare sagt att de vill se ett valdeltagande på minst 50 procent för att följa resultatet. Landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) står fast vid den inställningen.
  – Det blev ett lågt valdeltagande och väljarna har haft flera ja-alternativ att ta ställning till, vilket gör det svårt att veta vilket av dem de har röstat för. Vi kan i alla fall inte nu tolka det här som ett tydligt budskap för att riva upp beslutet, utan vi ska fortsätta arbeta för samverkan mellan kommun och landsting, säger han i ett pressmeddelande.

Hur landstinget går vidare med valresultatet avgörs i november, i samband med att landstingsfullmäktige beslutar om budgeten för 2014.