Det var i början av juni som alla 58 heltidsanställda inom Stiftelsen Stora Sköndals äldreomsorg fick ett brev hem. Där stod att de var tvungna att gå ner till deltid – annars skulle de bli uppsagda på grund av arbetsbrist.
  – De har skrivit att går du inte med på det här så blir du uppsagd. Det är inte mycket frivillighet man har utan är bara ett faktum man står inför, säger Johan Malmgren som är facklig företrädare på Stora Sköndal och sitter i sektionsstyrelsen.

Stora sköndals äldreomsorgschef har sagt till Lokaltidningen Mitt i att bemanningen blir bättre så här, men enligt Kommunal och personal på Stora Sköndal som KA pratat med beror det på att ekonomin går dåligt.
  Förändringen har varit på gång sedan förra året och var först uppe i lokala MBL-förhandlingar. Johan Malmgren och hans förhandlarkollega Cabir Aksu föreslog en gemensam grupp med arbetsgivare och fack för att titta på andra lösningar. Arbetsgivaren ska då ha sagt att de kunde sitta i en arbetsgrupp, men bara utifrån de sänkta sysselsättningsgraderna.
  – Jag ställde en rak fråga och frågade om det var så att även om vi hittar schemalösningar som bygger på de här budgetramarna så är de inte intresserade, och fick ett ja. De var inte intresserade av att behålla heltiderna oavsett, säger Johan Malmgren.

Men det håller inte Stora Sköndals direktor Åsa Hallgren med om. Hon säger att de har lyssnat på Kommunal i förhandlingarna och att de väntade på ett schemaförslag som aldrig kom. Enligt henne gick det inte att lösa situationen på annat sätt.
  – Vi hade för mycket personal när det var för lite att göra och för lite personal när det var för mycket att göra. Med nuvarande ersättningar från Stockholms stad kunde vi inte behålla heltiderna, då hade det blivit ohållbara scheman med delade turer och mycket helgjobb, säger Åsa Hallgren.
  Frågan gick vidare till centrala förhandlingar och enligt ombudsmannen Pär Bergström har arbetsgivaren rätt att göra så här. I princip alla i personalen kände sig tvingade att tacka ja till att gå ner i arbetstid, men huvudskyddsombudet Cabir Aksu vägrade. Han har jobbat på Stora Sköndal i 26 år och blev i förra veckan uppsagd.
  – Det känns jättetråkigt och jobbigt, det är första gången i mitt liv som jag blir uppsagd. Jag känner mig maktlös, Jag har ett års uppsägningstid men sen vet jag inte vad som händer med mig, säger Cabir Aksu.

Han anser att arbetsgivaren bryter mot turordningsreglerna när de säger upp honom utan att erbjuda en heltidstjänst i någon av verksamheterna som fortfarande har heltider, och Kommunal tittar på om hans uppsägning har gått rätt till. Enligt Åsa Hallgren följer de visst turordningslistorna och har man inte blivit erbjuden någon annan tjänst så beror det på bristande kompetens.
  Cabir Aksu är även besviken på ombudsmännen, som han menar inte markerade tillräckligt hårt mot arbetsgivaren. Johan Malmgren håller delvis med.
  – Det är viktigt att sådana här principiella frågor markeras hårt mot, att man säger att Kommunal ser det här som fullständigt oacceptabelt och att det kommer skada den framtida relationen mellan Kommunal och arbetsgivaren, säger Johan Malmgren.

Men ansvarig ombudsman Pär Bergström tycker att de var så hårda de kunde och säger att man sällan lyckas ändra arbetsgivarens beslut i centrala förhandlingar.
  Den nya bemanningen började gälla den 1 september och de anställda jobbar numera mellan 80 och 87 procent.