Folkomröstningen är kulmen på protester som inleddes 2011. Då beslutade Västerbottens läns landsting om besparingar som innebar att fyra akutvårdsplatser i Dorotea togs bort och att ambulansen försvann från Åsele. När neddragningarna skulle genomföras ockuperades Dorotea sjukstuga av upprörda lokalbor.

Så småningom ledde missnöjet fram till en namninsamling med krav på folkomröstning. Aktivisterna fick ihop runt 22 000 namnteckningar, vilket är mer än de 10 procent som krävs för att landstingsfullmäktige skulle bli tvunget att ta upp frågan. Efter flera politiska turer är allt nu klart för folkomröstning på söndag, den 8 september.
  Frågan som invånarna i Västerbotten ska ta ställning till lyder: ”Som en del i att nå balans i ekonomin beslutade landstinget 2011 att minska antalet vårdplatser i Dorotea och ersätta den stationerade ambulansen i Åsele med en akutbil. Vill du ge Västerbottens läns landsting i uppdrag att utforma ett åtgärdspaket för hela länet som innebär att Dorotea får vårdplatser med läkarjourkedja som 2011 och att Åsele får en stationerad ambulans?”

Kommunal var inkopplat inför neddragningarna 2011, när medlemmar i Dorotea blev uppsagda på grund av neddragningarna. När det gäller folkomröstningen har facket däremot valt att inte engagera sig.
  – Vill man tycka till kan man gå till valurnan. Det är upp till var och en, säger Eva Olofsson, avdelningsordförande för Kommunal Västerbotten.
  Personligen är hon tveksam till att använda folkomröstningsinstrumentet på det här sättet.
  – Det verkar som om många tar till det när det inte går deras väg, men vi har valt politiker för att de ska kunna hantera de här frågorna. Vi kan inte hålla på och folkomrösta om allt. Det tar både tid och kraft och pengar.