Kampanjen Right to water har drivits av facken för de offentliganställda i Europa sedan november 2012 och Kommunal har samordnat kampanjen i Sverige. För att EU-kommissionen ska behandla kraven krävs en miljon underskrifter – ett mål som redan uppnåtts med råge.
  – Alla vi pratat med tycker att det här är en jätteviktig fråga, säger Jens Eriksson.

 Jens Eriksson, Right2Water.Jens Eriksson.

Kampanjen är ett medborgarinitiativ på EU-nivå, och redan när en miljon namn samlats in sa EU-kommissionären Michel Barnier att kommissionen inte kommer att lägga fram något lagförslag som underlättar för privatisering av vattenverk. I Europa saknar omkring en miljon människor tillgång till rent vatten, i hela världen ungefär en miljard. Namninsamlandet har gått olika bra i olika länder. I Sverige har omkring 12 000 människor skrivit på. Jens Eriksson tror att det har att göra med utrymmet i media:  
  – I Tyskland gick namninsamlandet väldigt bra och frågorna uppmärksammades mycket i media. De fick ihop sitt minimiantal underskrifter, 800 000, väldigt snabbt. Jag vet att de tryckte hårt på privatiseringsfrågan där. 

I Sverige är privatisering av vattenverk just nu ingen het politisk fråga.
  Jens Eriksson berättar att det varit lättast att samla namnunderskrifter vid universitet och högskolor:
  – Det kanske beror på att unga människor tycker om att vara med och påverka. Vi har upplevt att svenskar i allmänhet verkar ha lite svårt att ta till sig de här frågorna. Det svåraste för oss har varit att få stopp på folk och att få dem att lyssna. Men när vi väl börjar berätta om kampanjen och situationen i Europa är folk positiva.

Right2Water

Kraven i kampanjen är:
1) Vatten och sanitet garanteras för alla i EU.
2) Mänskliga rättigheter före marknadsintressen: Vatten ska inte avregleras.
3) Tillgång till vatten och sanitet för alla i hela världen.
Läs mer på www.right2water.eu.