När KA intervjuade Gabriela Pichler inför premiären av ”Äta, sova, dö” förra hösten önskade hon att hennes film skulle nå ut. Och det har hon lyckats med. Filmen har fått priser på filmfestivaler världen över och den fick också fyra guldbaggar på den svenska filmgalan. Och nu blir den alltså det svenska bidraget till Oscarsgalan.

Hon berättade att hon ville uppdatera bilden av den svenska arbetarklassen:
  – Jag vill förändra världen, det är så banalt. Det här är mitt sätt att tänka högt om det land jag lever i.
  ”Äta sova dö” handlar om 20-åriga Raša. Hon har rötterna i Balkan, men lever tillsammans med sin pappa i ett litet samhälle i nordvästra Skåne. När fabriken på orten varslar blir Raša arbetslös och hamnar hos Arbetsförmedlingen och jobbcoachen.
  Samtidigt ska hon försörja sin pappa, vars kropp tagit stryk av för hårt arbete. Hon följer honom på läkarbesök och översätter inför läkarna.
  – Jag har levt i den världen och det är som en plikt jag tagit på mig att jag också måste skildra den. Min mamma städade kontor, fabriker, bibliotek, lekis och min pappa var byggjobbare och långtradarchaufför – båda blev sjukpensionärer innan de blev pensionärer, berättade Gabriela Pichler när KA intervjuade henne.

Fritidsledaren Nermina Lukac som spelar huvudrollen i filmen har också prisats för sina insatser. Hon har fått pris som bästa kvinnliga huvudroll på flera filmfestivaler och fick en guldbagge för detsamma. Hon har utsetts till Rising Star på Stockholms filmfestival och Shooting Star av filmfestivalen i Berlin.

Fotnot: I våras belönades Gabriela Pichler även med Kommunals stora kulturpris på 150 000 kronor.