– Här gjorde det ont, berättar Helen Wikberg och visar på sina underarmar.
  Vi träffas i hennes lägenhet i Gustavsberg i Värmdö, där hon ska visa mig hur medicinsk yoga går till. Men först berättar hon om hur hon upptäckte yogan.
  Helen Wikberg jobbar i hemtjänsten. Hon älskar jobbet och kontakten med de gamla, men känslomässigt kan det vara utmattande. För några år sedan var det extra tufft. Stressen satte sig som värk i kroppen och hon kunde inte hitta någon lösning.
  – Jag blev nästan arg på vårdcentralen för att de inte kunde ”laga mig”, berättar Helen.
  Helens syster tipsade henne om medicinsk yoga. Helen hade aldrig yogat förr, men provade med hjälp av en CD-skiva och en instruktionsbok. Snart märkte hon att yogan gjorde henne lugnare. Värken försvann.

Helen Wikberg är numera instruktör i medicinsk yoga. På golvet i sitt vardagsrum har hon brett ut två yogamattor, en till sig själv och en till mig. Lägenheten ligger i markplanet och grannens stora katt tittar nyfiket in genom altandörren när vi tar plats på mattorna.
  Det börjar med att jag får ligga på rygg på golvet och djupandas – andetagen går ner från åtta i minuten till två och jag blir lugnare. Sedan får jag göra några rörelser sittande. Det är mycket långsamma och enkla rörelser, men tidvis känns det tungt att hålla armarna uppe länge, och det spänner i höfter och ljumskar av att sitta i skräddarställning.
  Efter en stunds vila och några stretchövningar avslutar vi med några minuters meditation. Hela passet tar en timme.

Vad är det då som är så bra med detta? Helen förklarar att yogan fungerar på främst tre sätt:
  1. Den långsamma, djupa andningen aktiverar kroppens lugn- och ro-system. Stress och ångest minskar.
  – Du lurar hjärnan att tro att allt är okej, säger Helen.
  2. De lugna rörelserna ökar blodgenomströmningen i alla kroppens muskler, och då repareras kroppen. Vid intensiva träningsformer prioriterar kroppen de stora musklerna, förklarar Helen.
  3. Ökat fokus. När man är stressad sticker tankarna lätt iväg, och det kommer tankar som skapar ännu mer stress. Att fokusera på andningen och meditera hjälper oss att återta kontrollen över tankarna.

Helen brukar bjuda hem vänner och kollegor och låta dem prova yoga. De flesta är positiva. Några vill inte prova för att de tror att yoga är svårt och att man måste vara vig. Det kan stämma för vissa yogaformer, men inte för den medicinska yogan.
  Hon upplever inte att folk stöts bort av yogans ”flumstämpel”. Så finns det också vetenskapliga förklaringar till mycket som kan verka flummigt. Ett exempel är att andningen och hjärtat påverkas positivt av att man säger mantran.

Hur ofta och hur mycket ska man yoga då? Helen tycker att var och en måste hitta det sätt som passar en själv: Det kan vara ett långt pass i veckan eller några minuter varje morgon. Själv yogade hon inte så mycket de första åren, men numera blir det oftast en timme varje morgon.
  – Det blir ett sätt att skydda sig mot galenskapen när man kommer ut i verkligheten. Men det är inte ett sätt att skärma av sig. Det blir lättare att vara i allt som händer, säger Helen Wikberg.

ID. Helen Wikberg

Ålder: 47 år.
Bor: Värmdö.
Yrke: Undersköterska i hemtjänsten. Fackligt aktiv i sektion Öst, team Värmdö.  

Så funkar yoga 

Yoga
• Yoga är en flera tusen år gammal indisk livsfilosofi. Den har många olika delar, men de som är mest kända utanför Indien i dag är fysisk rörelse, andningsövningar och meditation.
Yoga bygger på gamla traditioner, men på senare tid har det kommit mycket vetenskapligt stöd för att yoga är bra för hälsan. Nya yogaformer har skapats med tillskott av modern kunskap, och anpassats efter vad människor behöver i dagens samhälle.

Medicinsk yoga
• En yogaform som är skapad speciellt för att ha bra effekter på hälsan.
Rörelserna är enkla, och går att göra ännu enklare för den som har svårt att röra sig. Man kan till exempel sitta på en stol om man har svårt att sitta på golvet. Rörelserna ska inte göra ont.
Instruktörerna har en medicinsk utbildning i botten, som minst undersköterska.
Mer info och kontaktuppgifter till instruktörer finns på: www.medicinskyoga.se

Yoga för sjuka och friska
• Forskning visar att medicinsk yoga har effekt på bland annat högt blodtryck, ryggbesvär, stress, ångest och sömnsvårigheter. Den används vid flera sjukhus och vårdcentraler som ett inslag i rehabiliteringen av patienter med olika sjukdomar, till exempel hjärtsjukdomar, astma/kol, smärta, ätstörningar och till och med cancer – yogan botar inte cancer, men kan minska värk, ångest och sömnsvårigheter hos de sjuka.
Men man behöver inte vara sjuk för att utöva medicinsk yoga. Även på friska människor kan den minska sin stress och öka rörligheten och koncentrationsförmågan.
Fotnot: Den yoga som avses i artikeln är varumärkesskyddad under namnen MediYoga och IMY – Medicinsk Yoga. (IMY står för Institutet för medicinsk yoga).