Jobb med 75 procent av ingångslönen eller 14 227 kronor i månaden och utbildning på 25 procent i ett år. De villkoren ska gälla för färdigutbildade undersköterskor när introduktionsanställningarna införs. Det kom Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, överens om för drygt ett år sedan. 

För att jobben ska bli verklighet ska lokala avtal tecknas. Kommunals förhoppning var att de här jobben skulle vara i gång i somras. Men allt har stannat vid diskussioner.
  – Nej, det finns inget lokalt avtal. Det finns en del diskussioner. Tyvärr är det arbetsgivare som inte tänker sig använda de här avtalen, säger Maria Hansson, ombudsman på Kommunals förbundskontor.
  En liknande anställningsform ska gälla arbetslösa mellan 19-25 år, men till 75 procent av den lägre lägstalönen, alltså 12 870 kronor i månaden. I första hand gäller det vård och omsorg. Även där ska lokala avtal träffas.
  Inte heller SKL känner till att några avtal träffats.

Både fack och arbetsgivare misstänker att det dragit ut på tiden på grund av finansieringen. SKL har tidigare krävt att regeringen ska skjuta till minst hälften av lönekostnaden under ett år samt att finansiera handledarstödet. Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade i Almedalen att lönen ska subventioneras under ett år och ett handledarstöd på 2 500 kronor i månaden. Bidrag för 2014 väntas i budgetpropositionen.
  – Jag tror att pengarna är ett smörjmedel. Nu finns det ingen ursäkt att inte sätta igång, säger Ingela Gardner Sundström, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Kommunals förhoppning är att den här typen av anställningar på sikt ska minska andelen visstidsanställningar samtidigt som framtida personalförsörjning tryggas.
  – Jag är besviken, det hade varit jätteroligt om man hade dragit igång det med kullen som gick ut omsorgsprogrammet i våras, säger Maria Hansson.
  SKL:s Ingela Gardner Sundström är lite oklar över om det kommer leda till färre tidsbegränsade anställningar.
  – Man kan ju hoppas det. När man gått sitt yrkesintroduktionsår och har en grundläggande utbildning i botten då blir man fast anställd. Då ska man inte gå på timmar eller visstidsanställning utan få en fast anställning, säger Ingela Gardner Sundström.