Natalie Öberg, kyrkogårdsarbetare i Boden.

Några smutsiga snöhögar ligger kvar och träden är kala. På kyrkogården framför Överluleå kyrka i centrala Boden är stämningen mellan Natalie Öberg och hennes kolleger uppsluppen. Det är den sjätte maj och första arbetsdagen på långsäsongen för kyrkogårdsarbetarna i Boden.
  – Äntligen, känns det. Samtid­igt är inte det här det roligaste, det är när sommaren börjar och man får plantera och klippa. Det här är som njaa, men fortfarande roligare än att vara hemma, säger Natalie Öberg.

Snön har nyligen försvunnit från Boden och marken blivit torr nog för att det ska gå att jobba. I början av säsongen består arbetet mest av att städa kyrkogårdarna – kratta löv, rensa gravlådor och plocka pinnar. Det är andra året som 20-åriga Natalie Öberg jobbar långsäsong. Flera av kollegerna har också varit med tidigare år.
  – Jag tycker att det är kul att arbeta med kroppen i stället för att bara sitta på en stol. Man får vara ute och det är varierande, säger Natalie Öberg.
  Hon hade gärna fortsatt att arbeta som kyrkogårdsarbetare, men eftersom det är svårt att få jobb hela året tänker hon söka sig vidare.
  – Jag har tänkt att det här kommer bli min sista sommar. Jag måste finansiera mig resten av året så då blir det väl att jag får söka något annat.

De 6,5 månader som hon inte har kunnat jobba som kyrkogårdsarbetare har hon mest gått arbetslös, när hon inte har ryckt in extra som servitris på ett värdshus i Boden. Hon gick med i a-kassan för sent och har precis kvalificerat sig, så det har varit tufft ekonomiskt.
  – Under vinterhalvåret måste man vända på varenda krona. Jag vill inte ha det så egentligen, att bara leva jättesnålt. Man kan inte gå ut och roa sig och när kompisar frågar om man vill följa med så måste man säga nej, säger Natalie.

En positiv sak med att jobba säsong tycker hon är att jobbet inte hinner bli vardag på samma sätt.
  – Det rullar inte på och nöter på en hela tiden utan det blir en paus och sen får man börja om igen. Då hinner man glömma bort allt det tråkiga och minns bara det roliga. Och eftersom vi byts ut så sällan är det kul att träffa alla igen.

ID. Natalie Öberg

Ålder: 21.
Bor: Boden.
Antal säsonger: Två långa, innan dess kortsäsong och sommarjobb.
Lön: 18 400.