Carina Jensen, kyrkogårdsarbetare.

Förmiddagens regn har dragit förbi och nu lyser solen över Carina
Jensen och hennes gravkvarter på Norra kyrkogården i Lund. Det är två veckor in i maj, men här har säsongen varit i gång sedan 2 april. I dag sköter Carina Jensen om grusgravarna och krattar vant singlet till rätta i prydliga ränder. Det är hennes tredje säsong som kyrkogårdsarbetare på Norra kyrkogården. Innan dess jobbade hon som florist.
  – Skillnaden är att då planterade jag och här river jag upp, säger Carina Jensen och skrattar.

Hon gillar att jobbet innebär frihet under ansvar – hon har hand om sina kvarter och om hon skulle vara slarvig är det hon som drabbas. Allra mest gillar hon gräsgravarna, där hon får ligga på knä och påta i jorden.
  En annan fördel med jobbet är kontakten med dem som besöker gravarna. Från sitt jobb som florist har hon fått vanan att hantera människor i sorg.
  – Jag saknar kundkontakten, men jag har en del stammisar här också som jag har blivit du med och som gärna kommer och pratar. Även om jag inte sköter om deras gravar så känner de igen en. Om människor är ledsna så kan man prata om något enkelt så kanske de blir lite glada, säger Carina.
  Säsongen i Skåne pågår till slutet av november. Carina tycker att den hade kunnat vara längre – in i december kan det fortfarande finnas ogräs att rycka. Och i år när våren kom sent jobbade de i minusgrader första dagen.

Årets resterande fyra månader är Carina Jensen arbetslös och söker jobb. Hon ser till att ha bra rutiner och lider inte av sysslolöshet, även om hon räknar ner till när säsongen börjar igen. Ekonomiskt är det tufft med en a-kassa på ungefär 8 000 efter skatt, men Carinas sambo hjälper till.
  – Arbetsmarknaden är dålig så man är rädd om det man har. Det är ju ändå åtta månader och man kommer närmare och närmare heltid för varje år. Man vågar ju inte heller ta ett vikariat om det överlappar säsongen, eftersom man förlorar det här då, säger hon.
  Innan säsongen är över får de säsongsanställda anmäla om de är intresserade av att jobba även nästa säsong och då har de förtur framför nyrekryteringar. Carina tycker att årsarbeten är en bra idé och hade gärna jobbat mer under högsäsong och mindre under vintern. Även om hon inte skulle komma upp i heltid så vore det en trygghet att vara anställd. Hon har gott hopp om att få en ordentlig anställning en dag.
  – Men jag tycker ändå att det flyter på bra i och med att man jobbar så pass lång tid. Jag är glad att jag ändå har detta och att jag trivs så pass bra. Det är ett härligt jobb. Men det vore härligare om jag fick plantera!

ID. Carina Jensen

Ålder: 52.
Bor: Lund.
Lön: 20 550 kronor.
Antal säsonger: 3.