KA har tidigare berättat om att Falu kommun ville riva upp avtalet som gäller ungefär 170 anställda på gruppbostäder. Men i går beslutade socialnämnden att avtalet blir kvar.
  – Kommunen har själva gjort en utredning. Den visade att kostnaden skulle bli större än besparingen och att det skulle bli väldigt mycket arbetsmiljökonsekvenser. Samtidigt går vi in i heltidsavtalet, det skulle inte ha gått ihop, säger Malin Särmark.

Gårdagens beslut innebär att omsorgsassisterna fortsatt kommer att ha full lön under sovande jour och alla arbetade timmar ingår i tjänstgöringsgraden. I andra kommuner gäller det centrala avtalet som ger betalt för halva tiden. För de som arbetar på gruppbostäder i privat regi gäller avtalet med Vårdföretagarna och en ersättning på ungefär 36 kronor i timmen. Det har gjort jourersättningen till ett avtalskrav i de nyss påbörjade förhandlingarna med Vårdföretagarna.
  Falun har haft det här avtalet i 17 år.
  – Vi har vår lön hela natten. Det är självklart att man vill ha hela sin artbetade tid i sin anställning, säger Malin Särmark.

En anledning till att avtalet kom till var att många anställda var uppe på nätterna. Det ledde till många möten och mycket ob-ersättning, enligt Malin Särmark.
  – Det här är ett avtal att stoltsera med. Det har gjort att folk har vågat utbilda sig. Man vill vara kvar i yrket, tidigare var det ett genomgångsyrke. Men det här har fått Falu kommun att få utbildad personal att stanna kvar, säger Malin Särmark.
  Nu ska Kommunal fira med ett tårtkalas för omsorgsassisterna.