Alla män som vill studera för att jobba inom vård eller förskola ska tilldelas extra poäng så att de har lättare att komma in på utbildningarna. De ska alltså kvoteras till yrken inom vård och barnomsorg, skriver norska Klassekampen.

Jämställdhetslöftet från Arbeiderpartiet, som är ett socialdemokratiskt parti, presenteras när det bara är ett par veckor kvar till det norska riksdagsvalet som hålls 9 september.
  – Det handlar om kvalitet. När mina barn är i förskolan hoppas jag att de umgås med bägge könen och inte bara med kvinnor. Män representerar något annat än kvinnor, så är det bara, säger Helga Pedersen, vice ordförande för Arbeiderpartiet till Klassekampen.

Medan männen ska kvoteras in i yrken ska kvinnorna kvoteras in till statliga chefsposter. Arbeiderpartiet vill att 40 procent av ledarna på de översta nivåerna inom staten ska vara kvinnor. Om inget annat fungerar är de beredda att kvotera för att nå målet. Koncernledningarna till statligt ägda bolag ska också bestå av minst 40 procent kvinnor.