En redan tuff bemanningssituation med svårigheter att hitta sjuksköterskor blir ofta ännu tuffare på sommaren. I juni skrev KA att sektionerna i flera landsting runt om i landet befarade att deras medlemmar skulle beordras in att arbeta på sin semester. Men på flera håll har de värsta farhågorna inte besannats.
  – Utifrån de svar jag har fått in så har det fungerat relativt bra, och det är ju väldigt roligt att kunna uttrycka. Man har sett till att det finns undersköterskor, och det visar ju tydligt att de behövs i vården. Det har varit den bästa sommaren på flera år, säger Jan-Olov Lampinen, ordförande för Kommunals sektion i landstinget Västernorrland.
  Även på Skaraborgs sjukhus har sommaren blivit bättre än befarat – trots farhågorna i juni att det skulle bli den värsta på länge.
  – De som jag har pratat med säger att det har varit ovanligt lugnt. Det har inte varit få patienter men på något sätt har man fixat situationen. Jag har inte fått några signaler om överbeläggningar heller, säger Anne-Catherine Flodén, huvudskyddsombud vid Skaraborgs sjukhus. 

På andra ställen har det inte gått lika bra. I Göteborg har undersköterskor blivit beordrade såväl till övertid som att avbryta sin semester.
  – På Sahlgrenska har det varit mycket övertid, mycket överbeläggningar och jag vet att det finns personal som har blivit inkallade att avbryta sin semester, säger Eva Kärrman, Kommunals sektionsordförande vid Sahlgrenska Östra.
  Hon tycker att det är svårt att jämföra med tidigare somrar men tror att den här sommaren kan sammanfattas som ”tuff men inte katastrofal”.
  – Hela våren har ju varit jättetuff och vi har haft väldigt mycket sjuk personal. Det gör ju att man har mer uttröttad personal när sommaren kommer och folk går på semester och det kommer nya som man ska ta hand om på ett bra sätt. Det är inte alltid det blir så bra, säger Eva Kärrman.

Också på Skånes universitetssjukhus säger Susanne Wensmark, som är Kommunals huvudskyddsombud på SUS i Lund, att de har en ständigt pressad personal och att den ökade personalbristen på sommaren inte gör saken bättre.
  – Vi har inte fått till oss att det är någon som har fått bryta sin semester men det har varit låg bemanning och fruktansvärt stressigt. Det är mycket signaler på avdelningarna att vi har för snabba vårdflöden och skriver ut för snabbt. Personalen mår jättedåligt över de patienter som inte får plats, säger Susanne Wensmark.
  Hon säger också att det har varit överbeläggningar på grund av resursbrist.
  På Karolinska universitetssjukhuset i Solna har sektionsordföranden Carina Häggbom än så länge inte fått några rapporter om undersköterskor som tvingats avbryta sin semester, men det har varit mycket övertid och överbeläggningar.
  – De rapporter som vi har fått är att det har varit oerhört slitsamt under sommaren. Mycket överbeläggningar och patienter som vårdas inom fel specialitet. Det har gått väldigt mycket upp och ner, från tufft till katastrofalt. Vissa perioder har det varit helt förfärligt på en del ställen, säger Carina Häggbom. 

I Norrbottens läns landsting tror sektionsordföranden Annalena Eriksson att sommaren har varit jobbigare för sjuksköterskorna än för undersköterskorna.
  – Jag tror ju att den här sommaren kommer sticka ut men jag kan inte säga att det har varit exceptionellt för våra medlemmar, säger Annalena Jansson.
  Men undersköterskorna påverkas också av sjuksköterskebristen.
  – Det blir ju mycket jobbigare för alla. Det är många nya oerfarna bland sjuksköterskorna och då får de erfarna, både undersköterskor och sjuksköterskor, ta ett större ansvar. Men man har ändå försökt göra så att det aldrig ska vara bara vikarier här under semestrarna, säger hon.