KA har talat med drygt 30 av de största sektionerna runt om i landet samt 11 av Kommunals 13 avdelningar. Svaren visar att majoriteten fått sin nya lön i juni, juli eller augusti.
  – Vi hade hoppats få ut den före semestern, men nu blev det i augusti, säger Håkan Nilsson, Kommunal Skellefteå.

I fjol fick många vänta till jul på den nya lönen. För att det inte skulle bli lika sent i år ställde Kommunal krav på en stupstock, det innebär att fack och arbetsgivare kan ta hjälp centralt om lönen blir sen. Fackliga företrädare anser att det skyndat på utbetalningarna. På flera håll betalades lönerna ut innan semestern.
  Men andra får vänta längre. I Stockholm, Uppsala, Södertälje, Ludvika, Umeå, Norrköping och Mölndal ska den nya lönen komma i september.
  I Karlstad, Örebro, Helsingborg och Göteborg dröjer lönen till oktober. Lönerna är också sena i Eskilstuna, Uppvidinge, Luleå, Kalix, Härnösand och Landstinget Dalarna. Där agerar Kommunal agerar centralt.
  – Först försöker vi lösa det via telefon. Löser det sig inte bokar vi in en träff, säger Maria Hansson, ombudsman på Kommunals förbundskontor.

Att Kommunal agerar centralt kan leda till att pengarna betalas ut snabbare. Men det är inte säkert att det blir mer i lönekuvertet.
  – Om det drar ut på tiden brukar vi yrka på mera pengar. Det säger de flesta arbetsgivare nej till. Det är väl någon enstaka som lyckats.
  På flera håll har man nu spikat nya datum för att nästa års lön ska vara klar till den 1 april.