Män tjänar mer än kvinnor – och det gäller också inom Svenska Kyrkan. Tidningen Vision har sammanställt lönestatistik från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som visar att män tjänar mer än sina kvinnliga kolleger inom nästan alla yrkesgrupper i kyrkan – och det ser ungefär likadant ut över hela landet.

Störst är skillnaderna för kyrkokamrerer – männen tjänar i snitt hela 1 900 kronor mer i månaden än kvinnorna. Därefter kommer bland annat kyrkogårdsvaktmästare och kyrkogårdsarbetare med en skillnad på 600 kronor i lön mellan män och kvinnor. Inte i ett enda stift är snittlönen högre för kvinnor än för män i de två yrkesgrupperna.
  Den enda yrkeskategori där kvinnor tjänar mer än män är ungdoms- och fritidsledare. Där är kvinnornas snittlön 400 kronor mer än männens.

Jösta Claesson, ordförande i Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, blir förvånad när han presenteras för Visions sammanställning och säger att det är ett ”jätteproblem” om det är strukturellt.
  – Vi kan inte styra lönesättningarna eftersom de görs av arbetsgivarna, alltså församlingarna, men vi måste uppmärksamma dem på situationen och jag kommer att ta upp saken med styrelsen, säger Jösta Claesson till tidningen.