En anhörig, som hävdar att hennes egen mamma också har vanvårdats på Vårbacka Plaza i Huddinge söder om Stockholm, hörde en dag när hon var på besök på boendet skrikanden och bankanden från en dörr. Inne i en fönsterlös skrubb med endast en madrass utan lakan var en förvirrad och ledsen man inlåst. Hon försökte få hjälp av personalen, men de ska inte ha haft tid, har hon sagt till Sveriges radio.
  Varje gång hon besökte boendet efteråt var mannen inlåst i skrubben, och efter en månad när hon öppnade rummet låg han orörlig längs väggen och det luktade urin och avföring. Den anhörige ringde polisen, som ger samma beskrivning av vad som mötte dem.

Nu pågår en polisutredning och Inspektionen för vård och omsorg kommer också att granska boendet. Aleris håller också på med en egen utredning. Företagets vd Anne-Marie Svensson säger att det inte råder någon tvekan om att mannen har varit inlåst utan att kunna ta sig ut – hur ofta och hur länge ska internutredningen visa.
  – Det är oerhört allvarligt det som har hänt. Det är inte acceptabelt att någon inte kan ta sig ut ur sitt rum och inte kunna kalla på hjälp. Men det finns ingenting i vår internutredning som pågår som tyder på att han skulle ha legat i urin och avföring, säger Anne-Marie Svensson.
  Hon säger att mannen inte har varit inlåst hela tiden utan har haft ett eget rum, men att man har försökt lösa en ”svår situation” – mannen ska ha varit utagerande.
  – Men man har inte följt lagar och regler och varför måste vi gå till botten med. Ansvarsfrågan är något som vi måste fortsätta att utreda, säger Anne-Marie Svensson.
  Vet du om fel har begåtts av personalen på golvet eller om det har varit direktiv högre upp?
  – Det är det som internutredningen och också polisutredningen och IVO:s undersökning ska visa. Oavsett om jag vet det eller inte så kan jag inte uttala mig om det.

Solveig Ljung är förhandlingsansvarig för Aleris på Kommunal och har varit i kontakt med några ur personalen. Hon säger att de är upprörda och inte känner igen sig i det som har rapporterats i media.
  – De känner sig jättekränkta av vad som skrivs och tycker inte att det är på det sättet som det har beskrivits. Och jag känner till personalen och vet att det är fullt kapabla människor. Men till syvende och sist – något har ju hänt, och när man gör en utredning måste man ju titta på vem som har ansvaret. Och det är ju ledningen, säger Solveig Ljung.
  Hon säger att ingen ur personalen har sagt att de har fått direktiv att låsa in mannen, men Solveig Ljung tror att det kommer uppifrån.
  – De har väl sagt att det var så här med den här patienten, eftersom han var utagerande behövde man tänka på de andra också. Men man får ju helt enkelt inte låsa in någon, säger hon.

Sedan händelsen uppdagades har Solveig Ljung även varit i kontakt med Aleris ledning för att få svar på vissa frågor, och hon räknar med att de kommer fortsätta att hålla henne informerad. När polisutredningen och IVO:s inspektion har visat mer så kommer hon se till att träffa personalen.
  Anne-Marie Svensson på Aleris säger att de gör allt för att stötta personalen nu.
  – Personalen är förkrossad och vi gör allt vad vi kan för att stötta medarbetarna. Vi har förstärkt ledningen på Vårbacka och har försökt finnas på plats och motivera medarbetarna att faktiskt orka komma till jobbet, säger hon.
  I media har det florerat uppgifter om att det finns fler brister på Vårbacka plaza än det här fallet, men det är inget som Solveig Ljung på Kommunal känner till. Hon har aldrig tidigare fått signaler från någon ur personalen att inte allt fungerar som det ska.