I år har drygt 6 000 thailändare fått arbetstillstånd för att plocka bär i de svenska skogarna. Dessutom reser medborgare från EU-länder till Sverige för att tjäna pengar i de svenska skogarna. Förra sommaren hamnade Mehedeby i Uppland i centrum, när bulgarer som lockats att åka dit inte fick ihop tillräckligt med pengar ens för att betala resan hem. Mehedeby var också Swedwatchs första stopp i går på den årliga kartläggning som organisationen gör av bärplockarnas villkor. Där bor just nu ett hundratal plockare från Bulgarien, enligt Ekot.
  – Det är väldigt tuffa förhållanden här och det är hela familjer som åker hit. Så det är ju småbarn och äldre personer i lägren. Några har lämnat barn hemma i Bulgarien. Den sanitära situationen är väldigt svår, säger Mats Wingborg, utredare på Swedwatch, till Ekot.
  Mats Wingborg kommer förutom att besöka bärplockare även träffa grossister, företag och representanter från kommunerna, för att få en så heltäckande bild av situationen som möjligt.

Kommunal har tecknat kollektivavtal med alla thailändska företag som har bärplockare utstationerade i Sverige, och de är garanterade en minimilön oavsett tillgången på bär.
  När det gäller EU-medborgare, som får arbeta tre månader i Sverige utan arbetstillstånd, är det svårare för Kommunal att göra något eftersom många saknar formell arbetsgivare.
  – Där har vi egentligen ingen koll, det finns ju inget arbetstagar-arbetsgivareförhållande och då blir det ju svårt för oss att hjälpa dem. De kommer hit på vinst och förlust och det blir ju samhället och regeringen som får ta ett större ansvar där, har Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal, tidigare sagt till KA.