En äldre dam har fått veta att hon har Alzheimers sjukdom. Undersköterskan Nora Bertils ska instruera henne om olika hjälpmedel och träna damen att gå. Men allt är en tävling: damen är egentligen en helt frisk statist och Nora är en av de tävlande i grenen vård och omsorg i Yrkes-VM.

Nora tipsar den darrande damen om bestick med extra stora handtag och en liten gummiboll som är bra att träna upp händernas muskler med. Allt sker på tid och under övervakning av en kuwaitisk domare. Nora pratar på engelska med den tyska statisten men även om det finns mikrofon och högtalare blir hon allt som oftast överröstad av de tävlande i grenen flygplansteknik som håller på bara några meter bort.
  – Jag stänger av allt runt omkring. Jag märker inte ens att min mamma och pappa är här, säger Nora när Kommunalarbetaren får en kort pratstund med henne efter dagens delmoment.
  Hon säger det är ”skithäftigt” att tävla i VM.
  – Det är ju det här vi tränat på i ett halvår.
  Vägen till VM har gått via regionala tävlingar och yrkes-SM, som hon vann. Därefter har Nora extratränat på fritiden, till vardags arbetar hon som undersköterska på Hudiksvalls sjukhus.

Daniel Andersson och Nils-Hugo Lindström vid yrkes-VM i Leipzig.Daniel Andersson och Nils-Hugo-Lindström. 

På andra sidan den enorma mässhallen i Leipzig dunkar en enveten gummislägga mot kalksten. Han som håller i släggan är Nils-Hugo Lindström. Tillsammans med Daniel Andersson tävlar han i trädgårdsanläggning.
  För 90 dagar sedan fick Nils-Hugo, eller Nisse som han kallas, och Daniel se ritningen till den 49 kvadratmeter stora trädgård som de ska anlägga. Sen dess har det tränats hårt, men inför den riktiga tävlingen kan upp till 30 procent av ritningen göras om, så att det inte ska bli för lätt.
  – Det är jättekul att vara här, säger Daniel. Det är inte så många som får chansen.
  De ska bland annat anlägga en stenmur och en fontän i trädgården och plantera flera växter och göra en bänk. Allt under de fyra dagar som tävlingen varar.
  – Men det är ett annat material än vi är vana vid, berättar Nisse.
  Han hamrar i kalkstenen så svetten lackar. Och målet är högt satt:
  – Förhoppningen är att vi ska stå överst på pallen, säger Daniel.
  Till vardags arbetar han och Nisse som trädgårdsanläggare på ett privat företag i Landskrona.

Vid sidan av de tävlande står deras förre gymnasielärare Lars-Åke Holmberg och tittar på. Han är stolt, det är han som har haft dem som elever och det är han som tränat dem inför VM.
  – Jag märkte tidigt att de var arbetssamma. De är villiga och vana att kunna jobba.
  Lars-Åke gick egentligen i pension förra året.
  – Men jag sa att vinner de Yrkes-SM så ska jag träna dem på vägen till VM. Det har varit skitroligt.
  Hur det går för Nora, Daniel och Nils-Hugo blir klart först på söndag kväll, när juryns bedömningar blir offentliga och priserna delas ut.

Yrkes-VM

• Hålls vartannat år, i år i Leipzig i Tyskland.
• Årets Yrkes-VM är det 42:a i ordningen.
• Över 1 000 personer deltar i tävlingarna.
• De tävlande gör upp i 46 olika yrkesgrenar, allt från billackerare och webbdesign till hudterapeut och frisör.
• Det svenska laget ställer upp i 23 grenar.
• De kommunalaryrken som finns med är trädgårdsanläggning och vård och omsorg.
• Nästa Yrkes-VM hålls i Sao Paolo i Brasilien 2015.
• Läs merwww.worldskills.org.